Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη: Tο τραύμα της κοινωνίας

«Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη: Tο τραύμα της κοινωνίας

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν. Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, η Παρέλαση με την ιλιγγιώδη πλοκή της σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορυφή: μόλις φθάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα.

Μια νέα παραγωγή, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, του εμβληματικού έργου της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου, θα παρουσιαστεί στις 29 Απριλίου στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’Σκηνή.

Στην Παρέλαση, δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η πόλη ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία, δίπλα στο σπίτι τους, δεν μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση.

Κι ενώ μέσα στο δωμάτιο η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει-μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους.

Ο σκηνοθέτης της Παρέλασης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, μιλώντας στο in.gr χαρακτηρίζει το έργο βαθιά πολιτικό, «όχι λόγω προβολής μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας, αλλά επειδή πρόκειται για ένα βαθιά ανθρωπιστικό έργο που κινείται σε ιστορικό πλαίσιο και εστιάζει στο τραύμα που κουβαλά η κοινωνία από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και μετά».

Το έργο, που ολοκληρώθηκε δύο χρόνια πριν από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, περιέχει βιώματα της Λούλας Αναγνωστάκη. Παρουσιάζεται και η σχέση με τον αδερφό της και ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Μανόλη Αναγνωστάκη.

Η συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ κατά τη διάρκεια της Κατοχής , η έντονη αντιδικτατορική του δράση, και η αγωνία πριν από την εκτέλεσή του, το 1949 όταν καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο, διαφαίνονται στο κείμενο.

Μελετώντας την Παρέλαση, ο κ. Μάρκελλος αντιλήφθηκε τόσο τη σημασία που δίνει η δημιουργός του έργου σε βαθιά ανθρώπινα ζητήματα όσο και τη σημαντική ομοιότητα ανάμεσα στη γραφή των δύο αδερφών (Λούλας και Μανόλη Αναγνωστάκη). «Εικόνες που βλέπουμε στη μια γραφή, βλέπουμε και στην άλλη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

«Το έργο έχει τη δύναμη του κλασικού και πάντα επίκαιρου για την κοινωνία. Είναι πολύ ουσιαστικό σήμερα να μιλάμε με τρόπο σουρεαλιστικό για ζητήματα που μας αφορούν», καταλήγει ο κ. Μάρκελλος.

*Η Ομάδα Θεάτρου This Famous Tiny Circus theater group ιδρύθηκε το 2012 από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μάρκελλο και Ελένη Στεργίου. Φέτος παρουσιάζει σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη Η Παρέλαση, ενώ συμμετείχε στο 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα με το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν Αλυσιδωτές Λέξεις.

Πληροφορίες
Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’Σκηνή
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις : 210 8838727

Από 29 Απριλίου και για λίγες μόνο παραστάσεις
Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή 20.00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 8 ευρώ
Ατέλειες, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος & Ελένη Στεργίου
Σύμβουλος στην Δραματουργία: Βασιλική Δεμερτζή
Σχεδιασμός Σκηνικού Χώρου: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη & Μπάμπης Καμπανόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Κατασκευή Σκηνικών: Μπάμπης Καμπανόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Παίζουν: Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024