Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Jo Nesbo: «Δεν με προβληματίζει αν η ταινία διαφέρει από το βιβλίο μου»

Jo Nesbo: «Δεν με προβληματίζει αν η ταινία διαφέρει από το βιβλίο μου»

Τζωρτζίνα Ντούτση Καταφθάνοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του νορβηγού συγγραφέα και μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo, μια μεγάλη ουρά από κόσμο μας υποδέχτηκε στην είσοδο μέσα και έξω από το Μέγαρο. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού στην δωρεάν εκδήλωση –με δελτία εισόδου- για τον Jo Nesbo θα μπορούσε να […]

Τζωρτζίνα Ντούτση

Καταφθάνοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του νορβηγού συγγραφέα και μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo, μια μεγάλη ουρά από κόσμο μας υποδέχτηκε στην είσοδο μέσα και έξω από το Μέγαρο. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού στην δωρεάν εκδήλωση –με δελτία εισόδου- για τον Jo Nesbo θα μπορούσε να συγκριθεί δικαίως με την υποδοχή ενός ποπ ή ροκ σταρ. Παράδειγμα όχι και τόσο ατυχές, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Nesbo έχει ανέβει στη σκηνή –και μάλιστα με επιτυχία- ως μέλος ροκ μπάντας.

Mε ένα λευκό T-shirt, απλός και ευδιάθετος ο Jo Nesbo αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους και δέχτηκε τις δεκάδες ερωτήσεις τόσο των εκπροσώπων του Τύπου, όσο και μιας ομάδας 5 παιδιών από τα εκπαιδευτήρια Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και θαυμαστών της σειράς παιδικών βιβλίων του συγγραφέα, με τίτλο Δόκτωρ Πορδαλός.

Ο Jo Nesbo αρχικά εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα την οποία επισκέπτεται κάθε Φθινόπωρο τα τελευταία 6 χρόνια, αφού λατρεύει την αναρρίχηση στο όμορφο νησί της Καλύμνου.

Όσον αφορά τους φόβους του ως συγγραφέας, ανέφερε εκείνος δεν έχει βιώσει ποτέ έως τώρα το μεγάλο φόβο των συγγραφέων να στερέψουν από έμπνευση και να μην έχουν τι να γράψουν. Ωστόσο, ως άνθρωπος μπορεί σωματικά να είναι γενναίος, όμως εσωτερικά είναι ένα φοβισμένο παιδί που μπορεί να φοβάται το σκοτάδι ή ακόμα και να παρακολουθήσει ταινίες τρόμου, ενώ ένας μεγάλος του φόβος είναι μην χάσει το μυαλό του.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ή τα συναισθήματα των ηρώων του ο συγγραφέας εξήγησε πως όταν γράφει ασυνείδητα τους μεταδίδει στοιχεία του χαρακτήρα του, καταστάσεις και συναισθήματα που μπορεί να βιώνει τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι ένα γεγονός που το καταλαβαίνει όταν μετά από καιρό ξαναδιαβάσει το βιβλίο. «Είναι αδύνατον να μην φέρει χαρακτηριστικά του κάθε συγγραφέα ο ήρωας του».

Μιλώντας για τον Χάρι Χόλε σε σχέση με άλλους ήρωες των βιβλίων του -όπως τον Γιόχανσεν, τον ήρωα των δυο τελευταίων βιβλίων του- ο συγγραφέας δήλωσε πως διαφέρουν μεταξύ τους. «Οι τελευταίες ιστορίες μου δεν είναι υποθέσεις κατασκοπείας, αλλά η ιστορία από τη ματιά ενός πληρωμένου δολοφόνου».

Αναφορικά με την ερώτηση για το πώς θα τελειώσει τον δημοφιλή ήρωά του Χάρι Χόλε, ο Nesbo αστειευόμενος απάντησε: «Θα μπορούσα να σου απαντήσω, αλλά μετά θα έπρεπε να σε πυροβολήσω». Ωστόσο, σίγουρα θα γράψει ακόμα ένα βιβλίο με τον Χάρι Χόλε, όμως η σειρά βιβλίων με το διάσημο ντεντέκτιβ φτάνει στο τέλος της.

Σχετικά με την έρευνα που κάνει για να γράψει τις αστυνομικές του ιστορίες, ο Jo Nesbo δήλωσε πως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ακαδημαϊκή γνώση σχετικά με την εγκληματολογία, όμως ρωτάει και συμβουλεύεται αστυνομικούς και ανθρώπους που έχουν εμπειρία με το αντικείμενο.

Σε ερώτηση για το πώς αντιδρά αν το σενάριο μιας ταινίας που βασίζεται σε βιβλίο του ο συγγραφέας ανέφερε: «Κάποτε είχα ρωτήσει έναν σκηνοθέτη ‘αν σου ζητούσα να αλλάξεις κάτι στην ταινία θα το άλλαζες;’ και εκείνος απάντησε ‘όχι’. Ειλικρινά δεν με προβληματίζει αν η ταινία είναι τόσο διαφορετική από το βιβλίο μου. Είναι δυο ανεξάρτητα πράγματα. Απλώς το βιβλίο μου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια χρήσιμη βάση για μια καλή ταινία».

O Jo Nesbo ανέφερε και μερικούς συγγραφείς από τους οποίους έχει επηρεαστεί, όπως για παράδειγμα τον Μάρκ Τουέιν, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, κ.α, ενώ αγαπημένο του συγκρότημα όλων των εποχών είναι οι Beatles.

Το καινούριο βιβλίο του Jo Nesbo «Περισσότερο Αίμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

entertainment.in.gr

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024