Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έρευνα της OLAF για τα κονδύλια του προσφυγικού στο μικροσκόπιο των Times

Η έρευνα της OLAF για τα κονδύλια του προσφυγικού στο μικροσκόπιο των Times

«Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα κακοδιαχειρίστηκε ποσό έως και 1,6 δισ., το οποίο έλαβε σε έκτακτη βοήθεια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει δημοσίευμα των Times, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό του Guardian και του Politico

Ευρείες διαστάσεις, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων, έχει πάρει η συζήτηση έχει ξεσπάσει σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες.

Τα ερωτηματικά για το που πήγαν τα πραγματικά τεράστια ποσά που ήρθαν στην Ελλάδα, παίρνουν διεθνείς διαστάσεις με τα μεγαλύτερα Μέσα τόσο της Ελλάδα όσο και του εξωτερικού να διερωτώνται που πήγαν τα χρήματα.

Μπορεί ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, να κατάφερε να συλληφθούν οι δημοσιογράφοι του Φιλελεύθερου που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, όμως αυτό το περιστατικό, πέρα από έναν ακόμα λόγο για διεθνή κατακραυγή προς τη χώρα μας, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις αντιδράσεις και τα αιτήματα για έρευνα στη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα.

«Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα κακοδιαχειρίστηκε ποσό έως και 1,6 δισ., το οποίο έλαβε σε έκτακτη βοήθεια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει δημοσίευμα των Times, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό του Guardian και του Politico.

«Η έρευνα, από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της ΕΕ, ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε τμήματα των χρημάτων της βοήθειας σε συμβάσεις με επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται με υπουργούς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να φιλοξενήσει περίπου 60.000 πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο, κυρίως Συρίων, προσφύγων στην Ευρώπη το 2015 άσκησε τεράστια πίεση στην Ελλάδα, μέσω της οποίας πολλοί ταξίδευαν», λέει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Βοηθοί, εμπειρογνώμονες στο προσφυγικό και χρήματα της ΕΕ ακολούθησαν. Τα 1.6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Αθήνα αποτελούν μία από τις πιο ακριβές ανθρωπιστικές βοήθειες στην ιστορία της ΕΕ».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Φιλελεύθερος που εδρεύει στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χρησιμοποίησε μερίδια των κονδυλίων της ΕΕ για να συνάψει συμβάσεις με στενούς του φίλους. Στην εφημερίδα -συνεχίζει το δημοσίευμα- αναφέρεται πως οι συμβάσεις τροφοδοσίας και υδραυλικών έργων δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε επιχειρήσεις με επικεφαλής φίλους του κ. Καμμένου χωρίς να υπάρξουν σχετικοί διαγωνισμοί. Επικαλούμενοι το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις συνήθως χρέωναν πολύ παραπάνω από το κανονικό για τις συμφωνίες τσακίζοντας, έτσι, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων.

«Ο κ. Καμένος είναι επίσης ηγέτης ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος σε συμμαχία με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση», συνεχίζει.

Για την έρευνα από την OLAF που αποκάλυψε την Τρίτη το Politico αναφέρει «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η OLAF, επιβεβαίωσε την έναρξη έρευνας. Ακολούθησε «υποβολή πληροφοριών» από αξιωματούχους των Βρυξελλών που ασχολούνται με την ελληνική προσφυγική κρίση».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρει: «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η OLAF ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παρατυπίες που αφορούν την χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα», λέει αρχικά και συνεχίζει: «Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια. Προκειμένου να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων και πιθανών επακόλουθων ερευνών, των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των διαδικαστικών δικαιωμάτων».

«Οι ισχυρισμοί περί κακοδιαχείρισης των μεταναστευτικών ταμείων στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από το 2017», συνεχίζει το δημοσίευμα: «τότε η ανθρωπιστική οργάνωση, SolidarityNow, άσκησε πίεση για έρευνα, κάνοντας λόγο για κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παρά την μαζική χρηματοδότηση από την ΕΕ».

Από το δημοσίευμα δεν ξεφεύγει ούτε το ντροπιαστικό για τη χώρα μας σκηνικό της σύλληψης των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την είδηση. «Όταν η ιστορία του Φιλελεύθερου ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, ο κ. Καμμένος μήνυσε την εφημερίδα, οδηγώντας στη σύλληψη τριών δημοσιογράφων. Οι επικριτές του, τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να φιμώσει τον Τύπο της χώρας. Οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν την επόμενη μέρα».

Κλείνοντας το δημοσίευμα στέκεται στο ότι «το φερόμενο σκάνδαλο έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κριτικής σχετικά με τις επικίνδυνες, ανήθικες και λυπηρές συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες παγιδευμένους σε κέντρα φιλοξενίας  στα νησιά του Αιγαίου», όπου σύμφωνα με τους Times αποτελεί «το πρώτο σημαντικό σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ήπειρο από τη γειτονική Τουρκία».

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024