Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Allouche-Benias Gallery: Πώς η παγκόσμιας φήμης γκαλερί δημιούργησε τη νέα στέγη της στην Αθήνα
(φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος)

Allouche-Benias Gallery: Πώς η παγκόσμιας φήμης γκαλερί δημιούργησε τη νέα στέγη της στην Αθήνα

Η αίγλη του πολιτιστικού χώρου που έρχεται από τη Νέα Υόρκη αλλάζει τον εικαστικό χάρτη

Tο κτήριο του Τσίλλερ στην Κανάρη 1 επέστρεψε στη ζωή. Και μάλιστα με έναν τρόπο που αρμόζει άψογα στο εμβληματικό οίκημα, καθώς στεγάζει πλέον έναν εξαιρετικό χώρο πολιτισμού, την Allouche-Benias Gallery.

Επί χρόνια ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής του Τσίλλερ είχε καταστεί κτήριο – φάντασμα, μετά την μετακόμιση της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Το δημιούργημα του Τσίλλερ απέκτησε τώρα νέα πνοή, καθώς συναντήθηκε με το δημιούργημα του Eric Allouche και του στενού συνεργάτη του George Benias. Και η συνάντηση αυτή φιλοδοξεί να καταστεί πρωταγωνιστής της εικαστικής σκηνής στην ελληνική πρωτεύουσα και όχι μόνο.

Το επιβλητικό Μέγαρο Δεληγιώργη στη γωνία Πινδάρου, Ακαδημίας και Κανάρη, εκεί που μέχρι πρότινος στεγαζόταν η Ταινιόθηκη της Ελλάδας, είναι πλέον η Allouche Benias Gallery (φωτό: Γ.Παπαδάκης)

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Η Allouche Gallery είναι ένας χώρος τέχνης στον αριθμό 82 της Ganseroort Street στη Νέα Υόρκη. Δημιουργήθηκε το 2014 και φιλοξενώντας παγκοσμίως αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, βρέθηκε γρήγορα στο επίκεντρο της σύγχρονης τέχνης.

Ο ελληνικής καταγωγής συνεργάτης του Allouche, George Benias, που επισκέπτεται συχνά τη χώρα και παρακολουθεί τα πολιτιστικά τεκτενόμενα, εντυπωσιασμένος από το «διάλογο» που άνοιξε πέρσι η πρωτεύουσα με την Documenta, συνειδητοποίησε ότι στην ταλαιπωρημένη Αθήνα συντελείται μια πολιτιστική ανάταξη και πως η πόλη αυτή, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κυοφορεί μια καλλιτεχνική άνοιξη.

Θεώρησε, λοιπόν, ότι η ελληνική πρωτεύουσα, με όλο το πνευματικό φορτίο που κουβαλάει, είναι η κατάλληλη έδρα για το νέο τέκνο του Allouche που θα φέρει την σφραγίδα και των δύο. Έθεσε ως στόχο να βρει το κατάλληλο κτίριο για να στεγαστεί η γκαλερί και το εντόπισε στο δημιούργημα του Τσίλλερ στην Κανάρη 1.

(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

Eric Allouche – George Benias: Ο γαλλικής καταγωγής 62χρονος Εric Allouche είναι ιδιοκτήτης της Allouche Gallery στη Νέα Υόρκη. Ο 34χρονος George Benias συνεργάζεται εδώ και 9 χρόνια, ως επιμελητής και art dealer, με τον Allouche. Σήμερα ο ίδιος διαθέτει μια προσωπική συλλογή 300 περίπου έργων τέχνης. (φωτό: Γ.Παπαδάκης)

Νέα πνοή για το κτήριο του Τσίλλερ

Την προσαρμογή του κτηρίου στη νέα πολιτιστική χρήση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Λίλας Γαλατά με γνώμονα το διττό στόχο της ανάδειξης των εκτιθέμενων έργων τέχνης αλλά και του ίδιου του κτηρίου δεδομένου ότι αυτό αποτελεί σημαντικό μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Λίλα Γαλατά, George Benias (φωτο: Γ.Παπαδάκης)

Οι περίτεχνες οροφές αντιμετωπίζονται από τους αρχιτέκτονες ως έκθεμα προς ανάδειξη μέσω της μελέτης φωτισμού που εκπονήθηκε, ενώ σύγχρονες σημειακές παρεμβάσεις διατρέχουν το κτήριο και υπογραμμίζουν την νέα του χρήση. Αξίζει να αναφερθεί ο σχεδιασμός του φυτεμένου δώματος που προορίζεται για την φιλοξενία εκδηλώσεων.

Επίσης οι αρχιτέκτονες ανέλαβαν την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για την προβολή, στο άμεσο μέλλον, της ιστορίας του κτηρίου με τη χρήση πολυμέσων σε επιλεγμένο χώρο της gallery, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την παροχή των ιδιαίτερα σημαντικών πληροφοριών για τον επισκέπτη σε σχέση με το κτήριο.

George Benias, Ηλίας Μπάρδας, Eric Allouche (φωτό: Γ.Παπαδάκης)

Εναρκτήρια έκθεση

Τα εγκαίνια της Allouche-Benias Gallery έγιναν πριν από λίγες ημέρες με εξαιρετική επιτυχία. Ο κόσμος γέμισε τον χώρο με τους λευκούς τοίχους και τα χειροποίητα ξύλινα πατώματα και απόλαυσε τα έργα των Kenny ScharfRoss BlecknerEnoc Perez και Donald Baechler.

(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

Στην παρούσα φάση, η έκθεση παρουσιάζεται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, ενώ υπάρχει μεγάλων διαστάσεων υπόγειο που στο μέλλον επίσης θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος. Τελικός προορισμός, των επισκεπτών ο τελευταίος όροφος, εκεί όπου βρίσκεται η ταράτσα με τη φαντασμαγορική θέα στην πόλη.

Η έκθεση των εγκαινίων δίνει το πρώτο στίγμα της Allouche-Benias Gallery, που όμως θα φιλοξενήσει και εκθέσεις ελλήνων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμά της θα εστιάζει κυρίως στη ζωγραφική, αλλά θα υπάρξουν και εκθέσεις με γλυπτά για τα οποία ο χώρος είναι ιδανικός.

(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

 

(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

 

(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

INFO

Allouche Benias Gallery
Kανάρη 1
1 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2018-06-04

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024