Δραματικά είναι τα νέα πλάνα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν την αυτοσχέδια σπηλιά από το χιόνι, την οποία προσπάθησαν να φτιαξουν στις Άλπεις οι Ελβετοί σκιέρ που έχασαν την ζωή τους εν μέσω θύελλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail, οι σκιέρ, όπου πέντε από αυτούς ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, εξαφανίστηκαν το Σάββατο στο μονοπάτι Ζέρματ-Αρόλα, κοντά στο βουνό Μάτερχορν που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας.

Τι δείχνει το βίντεο

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε και τραβήχτηκε από ελικόπτερο δείχνει ίχνη σε μία έκταση πυκνού χιονιού, με ένα ύψωμα στο κέντρο, που φαίνεται να είναι μία σπηλιά. Οι διασώστες είπαν ότι η ομάδα προσπάθησε να φτιάξει μία σπηλιά για να προστατευτεί, αλλά τελικά έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε εν μέσω της έκθεσης στον παγετό.

Ακόμη, η ομάδα διάσωσης φαίνεται να προσεγγίζει το σημείο όπου φαίνεται οι σκιέρ να προσπάθησαν να φτιάξουν μια σπηλιά από το χιόνι για να προστατευτούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, προτού τελικά βρουν τραγικό θάνατο.

Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των Ελβετών σκιέρ

Συγγενείς οι πέντε σκιέρ – Το χρονικό της τραγωδίας

Έχοντας πλέον βρεί τις σορούς, οι ιατροδικαστές και η αστυνομία διεξάγουν έρευνα για να μπορέσουν να μάθουν τα ονόματα των σκιέρ που έχασαν την ζωή τους. Ο Marc Moix, λοχαγός της τοπικής αστυνομίας στο Valais, ήταν ένας από τους έξι σκιέρ που χάθηκαν στην τραγωδία κοντά στο βουνό Tete Blanche.

Είναι ξάδελφος των δύο αδελφών David και Jean-Vincent Moix που πιστεύεται ότι πάγωσαν μέχρι θανάτου. Ένας άλλος αδελφός και ένας θείος σκοτώθηκαν επίσης στην τραγωδία και ένα έκτο άτομο εξακολουθεί να αγνοείται.

Η ομάδα των έξι χιονοδρόμων, η ηλικία των οποίων κυμαινόταν από 21 έως 58 ετών, είχε αναχωρήσει από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσει στην πόλη Αρολά, κοντά στο βουνό Μάτερχορν, αργότερα την ίδια ημέρα.

Αλλά καθώς η ομάδα πέρασε κοντά στην Tete Blanche, μια διάσημη ορεινή κορυφή, η περιοχή κατακλύστηκε από μια βίαιη καταιγίδα που άφησε τους σκιέρ αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν οι αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν, λόγω της σφοδρότητας της καταιγίδας.

=Συνεχίζονται οι έρευνες των διασωστών για τον έκτο αγνοούμενο

Ο χάρτης δείχνει το σημείο που βρέθηκαν οι σκιέρ

«Οι εκδρομείς του σκι πάγωσαν μέχρι θανάτου»

Ο Anjan Truffer, επικεφαλής διάσωσης της Air Zermatt που διεξήγαγε την επιχείρηση διάσωσης, δήλωσε στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης: «Η εικόνα που βρήκαμε ήταν άσχημη… Είδαμε ότι οι εκδρομείς του σκι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν μια σπηλιά και να προστατευτούν από τον άνεμο».

«Οι εκδρομείς του σκι πάγωσαν μέχρι θανάτου στο υψόμετρο, αποπροσανατολισμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι τα σώματά τους βρέθηκαν διασκορπισμένα στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν πανικοβληθεί πριν χάσουν τις αισθήσεις τους.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την ταυτότητα των εμπλεκομένων, λέγοντας μόνο ότι τα πέντε μέλη της οικογένειας ήταν από το καντόνι Valais και το έκτο άτομο από το καντόνι Fribourg.

Δείτε το βίντεο