Γερμανία: Στο 35% το ακροδεξιό AfD στη Σαξονία – 6 μονάδες πάνω από τους Χριστιανοδημοκράτες
Με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δίνει ποσοστό 35% στο ακροδεξιό AfD, η σημερινή τρικομματική κυβερνητική συμμαχία (CDU/SPD/Πράσινοι) διατρέχει κίνδυνο να χάσει την εξουσία στο κρατίδιο της Σαξονίας.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει το 35% των προθέσεων ψήφου στο ανατολικό ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, αφήνοντας πολύ πίσω τη δεξιά αντιπολίτευση, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), που περιορίζονται στο 29%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Leipziger Volkszeitung, της Freie Presse και της Sächsische Zeitung και δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
Κίνδυνος να χάσουν την εξουσία
Το 9% του δείγματος δήλωσε πως θα ψηφίσει το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το 7% τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το 6% τους Πράσινους και το 5% τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν πως η σημερινή τρικομματική κυβερνητική συμμαχία στο κρατίδιο (CDU/SPD/Πράσινοι), υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Μίχαελ Κρέτσμερ, διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την εξουσία, την οποία ανέλαβε το 2019.
Οι προσεχείς κρατιδιακές εκλογές στη Σαξονία θα διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Γερμανία έχουν δεσμευτεί να μη συνεργαστούν με την AfD, τα ποσοστά της οποίας στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται γύρω στο 20% σε εθνικό επίπεδο.
Τα υψηλότερα ποσοστά του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος καταγράφονται στην πάλαι ποτέ ΛΔΓ, στην ανατολική Γερμανία, στην οποία ανήκε η Σαξονία.
Η έρευνα του INSA για λογαριασμό των τριών εφημερίδων διενεργήθηκε από την 11η ως την 22η Αυγούστου σε δείγμα 1.500 δυνητικών ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,2%.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442