Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «μακρύ χέρι» του Όρμπαν στην Ευρώπη - Πώς διαδίδει διεθνώς την ακροδεξιά ιδεολογία του

Το «μακρύ χέρι» του Όρμπαν στην Ευρώπη – Πώς διαδίδει διεθνώς την ακροδεξιά ιδεολογία του

Το σχέδιο Όρμπαν για να διαδώσει την ακροδεξιά φιλοσοφία του σε όλη την Ευρώπη - Πρώτος σταθμός, το Λονδίνο

Οι προσπάθειες του Βίκτορ Όρμπαν να εξαπλώσει την ακροδεξιά φιλοσοφία του σε όλη την Ευρώπη έχουν φτάσει ήδη στη Βρετανία, με ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο» ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον Όρμπαν, να σχεδιάζεται για το Λονδίνο, μαζί με σημαντική χορηγία για ομάδες οι οποίες συνδέονται με τους δεξιούς συντηρητικούς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του βρετανικού The Guardian.

Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι ένα ουγγρικό πολιτιστικό κέντρο κοντά στην διάσημη πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου αναμένεται να περιλαμβάνει και ένα παράρτημα του Mathias Corvinus Collegium (MCC), ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου που μερικές φορές παρομοιάζεται με… σεμινάριο για νέους επιστήμονες και μελλοντικούς ηγέτες θαυμαστές του Όρμπαν.

Το MCC, που χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση Όρμπαν – το 2020 έλαβε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε κρατικά χρήματα και περιουσιακά στοιχεία – λειτουργεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μιας συμφωνίας με το «Roger Scruton Legacy Foundation», το οποίο προωθεί τις ιδέες του εκλιπόντος Βρετανού συντηρητικού φιλοσόφου.

Παγκόσμιο «βαθύ κράτος» ονειρεύεται ο Όρμπαν

Το κολέγιο αυτό χρηματοδοτεί, με τη σειρά του, υποτροφίες για εκατοντάδες φοιτητές για να φοιτήσουν σε κορυφαία πανεπιστήμια, ορισμένοι από τους οποίους θα παρακολουθήσουν μαθήματα στο Λονδίνο.

Η υποστήριξη του Όρμπαν προς το MCC και άλλα ιδρύματα που υποστηρίζουν τις ιδέες του έχει περιγραφεί από έναν υποστηρικτή του Ούγγρου πρωθυπουργού ως προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκόσμιου «βαθέος κράτους» για να εδραιώσει την «κληρονομιά» του.

Ορισμένοι απόφοιτοι του MCC είπαν στον Guardian ότι το κολέγιο φαινόταν να επιλέγει έξυπνους φοιτητές από ταπεινό υπόβαθρο, τους οποίους πήγαιναν σε ακριβά εστιατόρια και σε ταξίδια στο εξωτερικό και τους μιλούσαν ακροδεξιοί ομιλητές, όπως ο Αμερικανός ραδιοτηλεοπτικός Τάκερ Κάρλσον, αλλά και ο ίδιος ο Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος κέρδισε πέρυσι την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του, είναι εχθρικός απέναντι στα LGBTQ+ άτομα, τους αιτούντες άσυλο, τις ΜΚΟ και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, με το MCC να αποτελεί βασικό μοχλό του τρόπου με τον οποίο ασκεί την «πολιτιστική» του ισχύ.

Το κολέγιο του Όρμπαν συνεργάζεται με ό,τι πιο συντηρητικό στην Αγγλία

Φέτος, το MCC αγόρασε το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Ουγγαρίας, το οποίο στη συνέχεια άρχισε να τυλίγει σε… πλαστικό τα παιδικά και νεανικά βιβλία που περιλαμβάνουν ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες.

Ένας βασικός σύνδεσμος στη Βρετανία είναι ο James Orr, ένας θεολόγος πανεπιστημιακός του Κέιμπριτζ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με μια σειρά από δεξιούς συντηρητικούς βουλευτές. Ο Orr είναι συνδιευθυντής του βρετανικού παραρτήματος του Roger Scruton Legacy Foundation και έχει στενούς δεσμούς με το MCC.

Ο Orr, ο οποίος δήλωσε στον Guardian ότι δεν είχε καμία γνώση για οποιαδήποτε μετακίνηση του MCC στο Λονδίνο, ήταν ένας από τους διοργανωτές του συνεδρίου Εθνικού Συντηρητισμού του Μαΐου, στο οποίο συμμετείχαν μια σειρά συντηρητικών υπουργών και βουλευτών. Συμμετέχει επίσης σε ένα thinktank με δύο βουλευτές των Τόρις, τους Danny Kruger και Miriam Cates.

Μεταξύ των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής του ιδρύματος Scruton είναι ο John Hayes, ένας άλλος κορυφαίος βουλευτής των Συντηρητικών που είναι φιλικός προς τον πολιτιστικό πόλεμο, και ο Douglas Murray, συγγραφέας του Spectator, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης στο Danube Institute, ένα δεξιό think tank που χρηματοδοτείται εν μέρει από το ουγγρικό κράτος.

Οι Hayes και Murray ήταν μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο του Εθνικού Συντηρητισμού μαζί με τους Kruger και Cates, οι οποίοι έδωσαν ομιλίες έντονα εμποτισμένες με ιδέες που μοιάζουν με αυτές του Όρμπαν, όπως η ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων.

Αρκετές πηγές, μεταξύ άλλων και μέσα από το MCC, λένε ότι το σχέδιο είναι να ανοίξει ένα παράρτημα του κολεγίου μέσα στο ουγγρικό πολιτιστικό κέντρο, που βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτίριο γραφείων στην οδό Cockspur του Λονδίνου. Ωστόσο, εκπρόσωπος του MCC δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει ακόμη.

Για να… απελευθερωθούν οι συντηρητικοί φοιτητές

Να σημειωθεί ότι το MCC έχει παραρτήματα στη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Βουδαπέστη και αλλού. Ενώ η διεύθυνση του κολεγίου λέει πως είναι ένα ποικιλόμορφο μέρος, όπου οι συντηρητικοί φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις χωρίς τον φόβο της «ακύρωσης», ορισμένοι πρώην φοιτητές υποστηρίζουν ότι στοχεύει περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση των νέων σε απόψεις φιλικές προς τον Όρμπαν.

Ο Bence Szechenyi, Αμερικανός υπήκοος ουγγρικής καταγωγής, πρώην συνεργάτης του MCC στη Βουδαπέστη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το MCC είναι ρητά πολιτικό και έχει μια συντηρητική ατζέντα, που προωθεί υποσυνείδητα και ρητά. Οι εργαζόμενοι μου έχουν πει για το πώς βεβαιώνονται πως κάθε προσκεκλημένος ομιλητής είναι ιδεολογικά σύμφωνος με τη συντηρητική αποστολή τους».

Μέσα στη χλιδή οι φοιτητές – Νιώθουν σαν… πρωθυπουργοί

Ένας σημερινός φοιτητής, που μίλησε ανώνυμα στον Guardian, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να μην επηρεαστεί από τους πόρους του κολεγίου. «Όταν είσαι 18 ετών, σε επηρεάζει. Προέρχεσαι από ένα μικρό χωριό και όλοι σε αντιμετωπίζουν σαν να μπορείς να γίνεις ο επόμενος πρωθυπουργός. Σε πηγαίνουν σε όλη τη χώρα, σε όλα τα καλύτερα εστιατόρια».

Από το 2021, το MCC διοργανώνει ταξίδια φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις λεγόμενες διαλέξεις Scruton, που πήραν επίσης το όνομά τους από τον συντηρητικό φιλόσοφο, οι απόψεις του οποίου είναι τόσο σεβαστές στην Ουγγαρία του Όρμπαν, ώστε μια σειρά από καφετέριες στη Βουδαπέστη έχουν πάρει… το όνομά του.

Ο Όρμπαν ήταν σαφής σχετικά με τον στόχο του πλούσιου προγράμματος της κυβέρνησής του για την προβολή της διεθνούς προσέγγισης ήπιας ισχύος.

«Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πολιτιστικός πόλεμος», δήλωσε πέρυσι στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών στο Ντάλας του Τέξας. «Πρέπει να αναζωογονήσουμε τις εκκλησίες μας, τις οικογένειές μας, τα πανεπιστήμιά μας και τα κοινοτικά μας ιδρύματα».

Σε συνέντευξή του τον Μάιο, ο Rod Dreher, ένας Αμερικανός συντηρητικός συγγραφέας που ζει τώρα στη Βουδαπέστη και είναι ένθερμος υποστηρικτής του Όρμπαν, δήλωσε ότι ο Ούγγρος ηγέτης προσπαθεί να εξασφαλίσει την κληρονομιά του.

«Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Όρμπαν χτίζει όλα αυτά τα ιδρύματα χρησιμοποιώντας κρατικά κονδύλια και κυβερνητική εξουσία είναι επειδή γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός για πάντα», δήλωσε ο Dreher στο περιοδικό Foreign Policy. «Και θέλει να έχει χτίσει ένα είδος βαθέος κράτους, που θα είναι σε θέση να επιβιώσει όποιος κι αν έρθει» στην εξουσία.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024