Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος στον οποίο οι Νετανιάχου και Όρμπαν «χρωστάνε» τη θέση τους

Ο άνθρωπος στον οποίο οι Νετανιάχου και Όρμπαν «χρωστάνε» τη θέση τους

Δύο από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής Νετανιάχου και Όρμπαν, έχουν αναρριχηθεί στην εξουσία χάρη στις συμβουλές του Τζορτζ Μπίρνμπαουμ.

Ο Μπίρνμπαουμ είναι πολιτικός σύμβουλος εδώ και 30 χρόνια, βοηθώντας τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να έρθει στην εξουσία με μια εκπληκτική νίκη στις ισραηλινές εκλογές το 1996 και τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν το 2010.

Ο Μπίρνμπαουμ έχτισε τη φήμη του μαθαίνοντας δίπλα στον συνεργάτη του Άρθουρ Φίνκελσταϊν, έναν γνωστό μαθηματικό που επανεφηύρε την τέχνη της πολιτικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, βοηθώντας τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1972, καθώς και πολλούς άλλους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες.

«Κάποιος θα πρέπει να προσπαθήσει να πολώσει τις εκλογές γύρω από αυτό το ζήτημα που τείνει καλύτερα προς την κατεύθυνση σας, δηλαδή τα ναρκωτικά, το έγκλημα, τη φυλή στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης…», έγραψε ο Finkelstein σε ένα σημείωμα του 1970. «Όταν ο αντίπαλος αρπάζει την πρωτοβουλία πόλωσης, τότε έχεις πρόβλημα».

Ο θρίαμβος του 1996

Μπίρνμπαουμ και Finkelstein κατάφεραν να κάνουν μια δραματική ανατροπή με την πρώτη εκλογική νίκη του Νετανιάχου, λίγος μόλις μήνες μετά τη δολοφονία του προκατόχου του νυν πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες.

Οι δύο πολιτικοί σύμβουλοι είχαν δημιουργήσει συνθήματα όπως «ο Πέρες θα διαιρέσει την Ιερουσαλήμ» – στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, τα οποία είχαν ηλεκτρίσει τους ψηφοφόρους.

Μιλώντας στο BBC, όμως ο Μπίρνμπαουμ, παραδέχεται μετά από πολλά χρόνια ότι εκείνα τα συνθήματα δεν ίσχυαν.

«Είτε θα ήταν μια γραμμή στη μέση της Ιερουσαλήμ είτε όχι, δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια», παραδέχεται σήμερα. «Αλλά υπήρχαν ορισμένες περιοχές της πόλης… που συζητήθηκε ότι παραχωρήθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».

Στην υπηρεσία του Όρμπαν

Το 2008, το δίδυμο άρχισε να εργάζεται για τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, του οποίου το δεξιό κόμμα Fidesz κέρδισε συντριπτική νίκη το 2010.

Τρία χρόνια αργότερα, με περισσότερες εκλογές στον ορίζοντα, το δίδυμο δημιούργησε έναν «νέο εχθρό» για χάρη της καμπάνιας του Όρμπαν.

Μετά από άφθονες έρευνες κοινής γνώμης, το δίδυμο έπληξε τον Τζορτζ Σόρος, τον τότε 85χρονο Ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο, ως τέλειο στόχο.

«Ο Όρμπαν τον βρίζει από τότε. Ο Τζορτζ Σόρος ήταν καλός στόχος», λέει ο Τζορτζ Μπιρνμπάουμ, «Επειδή σε αρκετούς ανθρώπους στην Ουγγαρία δεν άρεσε η ιδέα αυτού του δισεκατομμυριούχου στα παρασκήνια, σχεδόν σαν… ο Μάγος του Οζ, που ελέγχει πολιτική και πολιτική».

Το 2015, τη χρονιά που ο George Birnbaum σταμάτησε να εργάζεται για τον Όρμπαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακάλυψε έναν νέο εχθρό: τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Και όταν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Τζορτζ Σόρος πρότεινε η ΕΕ να απορροφήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, ο Ούγγρος ηγέτης έσπευσε να σηματοδοτήσει «ένα σχέδιο Σόρος».

Όσο απίθανο κι αν είναι, ο Εβραίος φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε για σχέδιο καταστροφής της χριστιανικής Ευρώπης με μουσουλμάνους μετανάστες – μια ιδέα που ήδη κερδίζει έδαφος στις ακροδεξιές παρυφές της ευρωπαϊκής πολιτικής ως «η θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης».

Οι μετανάστες έγιναν ο επίφοβος «άλλος» στην κοσμοθεωρία πολλών Ούγγρων, αντικαθιστώντας τους Εβραίους ή τους Τσιγγάνους. Και η δαιμονοποίηση του Τζορτζ Σόρος ακτινοβολούσε από την Ουγγαρία, σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα ο Μπίρνμπαουμ έχει πελάτες σε πολλές χώρες και σήμερα ταξιδεύει μεταξύ Νέας Υόρκης, Ντουμπάι και Χαράρε.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024