Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και ακραίο;

Γιατί το ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και ακραίο;

Τους τελευταίους μήνες, τα ποσοστά του  AfD έχει έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί στη δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες, με ποσοστό 21%.

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, ο νεοεκλεγείς κορυφαίος υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) για τις ευρωεκλογές και δεν δύναται να «ρίξει νερό στο κρασί του» για να κερδίσει ψήφους κεντρώων.

Προερχόμενος από την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος, έχει περιγράψει τον Μήνα Υπερηφάνειας ως «αηδιαστικό», είναι υπέρμαχος της απέλασης μεταναστών ενώ δεν παραλείπει να αναφέρεται σε θεωρίες συνωμοσίας για την λευκή υπεροχή.

«Έχουμε γίνει πιο ξεκάθαροι στο τι θέλουμε και τι σκεφτόμαστε», είπε ο 46χρονος ανερχόμενος αστέρας της ακροδεξιάς για το κόμμα του.

Οι ειδικοί λένε ότι η πρόσφατη εκλογή του ως κύριος υποψήφιος για να εκπροσωπήσει το κόμμα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 ήταν απλώς ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης του AfD.

Όμως, ενώ το κόμμα φαίνεται να προκαλεί δυσαρέσκεια ακόμα και στους πιο ριζοσπαστικούς δεξιούς λαϊκιστές της Ευρώπης, προσελκύει αριθμό ρεκόρ Γερμανών ψηφοφόρων, όπως αναφέρει η Washington Post.

Αυξάνονται τα ποσοστά του AfD

Τους τελευταίους μήνες, τα ποσοστά του  AfD έχει έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί στη δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες, με ποσοστό 21%.

Ο φόβος που σπείρει για τα μεταναστευτικά κίνημα η ακροδεξιά, έχει προκαλέσει μια ενδοσκόπηση σε μια χώρα που εξακολουθεί να έχει επίγνωση του ναζιστικού της παρελθόντος. Και για τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ο αυξανόμενος πειρασμός για συνεργασία παρουσιάζει ένα υπαρξιακό δίλημμα.

Το AfD βρίσκεται σε μια διαδικασία «προοδευτικής ριζοσπαστικοποίησης» και είναι «πολύ, πολύ μακριά προς τα δεξιά» σε σύγκριση με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Βόλφγκανγκ Μέρκελ. «Το περίεργο μέχρι στιγμής είναι ότι αυτή η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχει τιμωρηθεί στις κάλπες».

Ενώ άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Brothers of Italy της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, έχουν αμβλύνει και έχουν στρέψει την προσοχή τους στο να φλερτάρουν περισσότερους κεντρώους συντηρητικούς, το AfD ξεχωρίζει.

Ανοιχτά ακροδεξιοί

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και ο Ούγγρος λαϊκιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε πέρυσι ότι «αναγκάστηκε να θυσιάσει τις σχέσεις με το AfD στο βωμό των καλών διεθνών σχέσεων», ενώ ο ακροδεξιός Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι έχει δηλώσει ότι αναζητά περισσότερους κεντρώους συμμάχους.

«Το AfD ριζοσπαστικοποιείται ανοιχτά, ενώ άλλα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα έχουν πάρει την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο Benjamin Höhne, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Münster. «Έχουν έναν σκληροπυρηνικό εξτρεμιστικό πυρήνα, αλλά γύρω από το κόμμα προσπαθούν να δώσουν μια κανονική εικόνα. Όχι όμως στη Γερμανία. Ωστόσο, λειτουργεί για αυτούς».

Στη σύνοδο κορυφής στο Μαγδεμβούργο τα Σαββατοκύριακα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, 600 υποψήφιοι αγωνίστηκαν για να εκπροσωπήσουν το κόμμα και να υιοθετήσουν ένα εκλογικό πρόγραμμα που χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτυχημένο σχέδιο».

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Βούλγαρος εξτρεμιστής Kostadin Kostadinov, ο οποίος αναφέρθηκε με αγάπη στη συμμαχία μεταξύ Γερμανίας και Ρουμανίας κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων και κάλεσε τη Γερμανία να πάρει «τη θέση που της αξίζει ως μεγάλη δύναμη, και όχι μόνο στην Ευρώπη».

Ένας επίδοξος υποψήφιος διερευνάται από τις αρχές αφού έκανε ομοφοβικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Τόμας Χάλντενγουανγκ, επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, κατηγόρησε τους ομιλητές ότι διαδίδουν «δεξιές εξτρεμιστικές θεωρίες συνωμοσίας», συμπεριλαμβανομένης της «θεωρίας μεγάλης αντικατάστασης», η οποία υποστηρίζει ότι οι ελίτ σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τους Λευκούς Ευρωπαίους με μη Λευκούς πληθυσμούς.

Πού οφείλεται η άνοδος του;

Η θέση-ρεκόρ του AfD στις δημοσκοπήσεις έρχεται εν μέσω καταιγιστικής δυσαρέσκειας για τον κυβερνώντα τρικομματικό συνασπισμό της Γερμανίας, με επικεφαλής τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Έρχεται επίσης μετά από πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, που ενίσχυσαν τους λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη.

Η ιδέα ότι οι μετανάστες αντικαθιστούν τους Γερμανούς είναι «περιγραφή» της κατάστασης και όχι θεωρία συνωμοσίας για τον Κραχ, ο οποίος επίσης δεν βλέπει πρόβλημα να πει ότι η Γερμανία πρέπει να διεκδικήσει ξανά τη θέση που της αξίζει στον κόσμο.

Ο Κραχ αποδίδει την επιτυχία του κόμματος στη δυσαρέσκεια του πληθυσμού για τις φιλελεύθερες πολιτικές για το κλίμα, το φύλο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα δεν έχουν απάντηση στα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Η Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει πίσω από άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη συνεργασία με την ακροδεξιά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφερε τον Μελόνι στην κυβέρνηση ως υπουργός το 2008, αλλά τέτοιες συμμαχίες εξακολουθούν να αποτελούν πολιτικό ταμπού στη Γερμανία.

Προς το παρόν, ο Κραχ και οι συνεργάτες του αποπνέουν αυτοπεποίθηση. «Η δεξιά πτέρυγα βρίσκεται σε άνοδο», είπε. «Και αυτό είναι σε όλη την Ευρώπη».

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024