Γκαμπόν: Καταδικάζει το πραξικόπημα η Βρετανία αλλά αναγνωρίζει και τις ανησυχίες για τις εκλογές
«Αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει η Βρετανία την κατάληψη της εξουσίας στην Γκαμπόν από τους στρατιωτικούς αλλά αναγνωρίζει και τις ανησυχίες για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία καθώς η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «νοθεία».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας καταδικάζει την «αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό» στην Γκαμπόν και καλεί να αποκατασταθεί η «συνταγματική κυβέρνηση», τονίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τις «ανησυχίες» για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Από την τηλεόραση
Αξιωματικοί του στρατού γνωστοποίησαν χθες το πρωί ότι καταλαμβάνουν την εξουσία, μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας της Αφρικής πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία.
Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση και δήλωσε ότι κατέλαβε την εξουσία λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας των πρόσφατων γενικών εκλογών και ότι εκπροσωπεί όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Γκαμπόν.
«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας διαταγής», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μέλος της ομάδας των αξιωματικών, διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος της «Επιτροπής μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών», όπως αυτοαποκαλείται η στρατιωτική χούντα.
«Νοθεία»
Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή (CGE) έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.
Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος. Η ομάδα του Μπονγκό απέρριψε τους ισχυρισμούς του Οσά για εκλογικές παρατυπίες.
- Σε ποια νησιά μειώνεται από σήμερα ο ΦΠΑ – Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
- Στα χαμηλότερα επίπεδα του 2025 τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ (γράφημα)
- Εκπτώσεις πριν τις… χειμερινές εκπτώσεις – Τι να προσέξετε
- Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία περιμένει ότι τα ΗΑΕ θα αποσύρουν τη στήριξη στους αυτονομιστές
- Οι μεγάλες εκπλήξεις του 2025: Χρυσός, τεχνολογία και ο… Τραμπ
- Ποιοι θα πάρουν τρία ενοίκια επιστροφή το 2026





