Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαλί: Τέλος οι κυρώσεις σε βάρος του μετά από βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Μαλί: Τέλος οι κυρώσεις σε βάρος του μετά από βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον όσων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Μαλί θα τερματιστούν μετά το βέτο που άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και η θητεία της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία, σύμμαχος του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μπαμακό, άσκησε χθες Τετάρτη το βέτο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος όσων απειλούν την ειρήνη στο Μαλί, που η χούντα ζητεί να αρθούν.

Αποχή της Κίνας

Το σχέδιο απόφασης που προέβλεπε να παραταθεί για έναν χρόνο το καθεστώς των κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν το 2017, σε βάρος όσων θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 2015, καθώς και η εντολή της επιτροπής ειδικών η οποία έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής τους, έλαβε 13 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν μια αποχή (Κίνα) και μια ψήφος κατά (Ρωσία).

Eνα ανταγωνιστικό ψήφισμα της Ρωσίας που θα παρέτεινε τις κυρώσεις «για την τελευταία περίοδο των 12 μηνών» έως τις 31 Αυγούστου 2024 και θα καταργούσε την ομάδα των εμπειρογνωμόνων – οι οποίοι ήταν επικριτικοί για τις δραστηριότητες του ρωσικού ομίλου Wagner στο έθνος της δυτικής Αφρικής – «με άμεση ισχύ», δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις ελάχιστες εννέα ψήφους που απαιτούνται για έγκριση. Στην ψηφοφορία, η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που ψήφισε υπέρ, η Ιαπωνία ψήφισε κατά και 13 χώρες απείχαν, όπως μεταδίδει το AP.

Τέλος οι κυρώσεις

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά τη σημερινή μέρα, Πέμπτη 31 Αυγούστου, οπότε λήγει το τρέχον καθεστώς κυρώσεων, αυτές πλέον δεν θα υφίστανται. Επίσης, η θητεία της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, η οποία υπέβαλε την τελευταία έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, θα λήξει επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024