Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μιλήσουν πριν από το τέλος του χρόνου.  Το Tass που δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή τη μορφή της επικοινωνίας των δύο ηγετών, ανάφερε ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ οι δύο πλευρές θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες σε εύθετο χρόνο.

Ο Πούτιν και ο Σι είχαν διακηρύξει μία «χωρίς όρια» συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όταν ο Ρώσος ηγέτης επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Φεβρουάριο, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Βήμα πίσω από τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία; – H δήλωση ανήμερα των Χριστουγέννων

Η Κίνα ελπίζει σε αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση της Ουκρανίας

Με τις δυτικές χώρες να καταδικάζουν τον πόλεμο και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, η συνεργασία με την Κίνα έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Πούτιν, ο οποίος αναγνώρισε δημόσια τον Σεπτέμβριο ότι το Πεκίνο είχε εκφράσει «ερωτήματα και ανησυχίες» για την Ουκρανία, σχολιάζει το Reuters.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε συναντήσει τον πρόεδρο Σι σε επίσκεψη που έκανε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σι είχε πει τότε στον Μεντβέντεφ ότι η Κίνα ελπίζει σε αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση της Ουκρανίας, ζητώντας την επίλυση του ζητήματος με πολιτικά μέσα, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.