Κοινή συνέντευξη τύπου της ΠτΔ και του Β. Ζελένσκι στο Κίεβο

Tην αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον ηρωικό ουκρανικό λαό εξέφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μάς αφορά όλους και σημειώνοντας ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να προασπίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση

Η κα Σακελλαροπούλου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό της στο Κίεβο και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Την πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε στο Κίεβο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου για την κατάσταση στο μέτωπο και πρόσθεσε ότι «η Πρόεδρος είδε πολλά πράγματα σήμερα, σε ό,τι γίνεται σε όλη την Ουκρανία και όχι μόνο στο μέτωπο». Ευχαρίστησε για την πρώτη παρτίδα των BMP-1, σημειώνοντας ότι «είναι πράγματι σημαντικό, και έχουμε συζητήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας για βοήθεια προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητάς μας».

Σε δηλώσεις της κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «η σημερινή μου παρουσία στο Κίεβο δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας προς εσάς και τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που βιώνει ήδη επί εννιά σχεδόν μήνες σκληρή δοκιμασία εξαιτίας της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».

Ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Τόνισε, επίσης, ότι «η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους. Με τη βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την απειλή γενικευμένης επισιτιστικής κρίσης, η οποία θα πλήξει ιδίως τις πιο αδύναμες χώρες, αλλά και την απειλή πυρηνικής καταστροφής, επιχειρείται η ανατροπή του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών, και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να προασπίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό».

Ανεπιφύλακτα

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στεκόμαστε εξ αρχής ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρόνο χρειαστεί» και επισήμανε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αμετακίνητη: οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας και οι μονομερείς πράξεις απόσχισης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι «τους δύο λαούς μας συνδέουν μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί. Ελληνικοί πληθυσμοί διαβιούν στις ακτές του Ευξείνου Πόντου εδώ και αιώνες. Δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη σε βάρος των αθώων και ειρηνικών κατοίκων της, μια πόλη με ελληνικό όνομα και με παρουσία σημαντικού πληθυσμού ελληνικής καταγωγής».

Καταδικάζοντας τις ρωσικές επιθέσεις, που αποσκοπούν στην καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, υποστήριξε ότι «συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αφού στρέφονται κατά αμάχων» και τόνισε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά».

Εγκλήματα

Ανέφερε ότι «το Κίεβο, η Οδησσός, γενέτειρα της Ελληνικής Επανάστασης, η Μπούτσα, το Ιρπίν, η Μποροντιάνκα, όπως και η ολόκληρη η χώρα, δέχονται σε καθημερινή βάση άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό άοπλων ανθρώπων» και σημείωσε: «Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αφού στρέφονται κατά αμάχων. Η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά».

Αναφερόμενη στις δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισήμανε ότι «παρά τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, η Ελλάδα υποστήριξε και εφαρμόζει πλήρως όλες τις δέσμες κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας». «Στηρίξαμε χωρίς περιστροφές την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και αμυντικό εξοπλισμό. Διαθέτουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας» προσέθεσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «ο σεβασμός και η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων πρέπει να αποκατασταθούν. Και ο αμυντικός αγώνας της Ουκρανίας και του λαού της να αναδειχθεί ως μία εθνική υπόθεση για όλα τα κράτη του πολιτισμένου κόσμου, αλλά και ως μία συλλογική υποχρέωση απέναντι στις αξίες μας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Αναλυτικά οι δηλώσεις Ζελένσκι και Σακελλαροπούλου -όπως μεταδίδονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν ως εξής:

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Αυτή τη στιγμή, η ρωσική επίθεση είναι μια απειλή για τον καθένα στην Ευρώπη. Απαιτούμε την ενότητα και μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη.

»Σήμερα είχαμε πολύ σημαντικές συνομιλίες με την κυρία Πρόεδρο για τα κράτη μας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι εργαζόμαστε, μαζί με την ελληνική πλευρά, για να τελειώσει η ρωσική εγκληματική επίθεση όσο γίνεται πιο γρήγορα και να γυρίσουμε σε μια ζωή κανονική. Γι’ αυτό τον σκοπό θα αναπτύξουμε τη συνεργασία στον αμυντικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό τομέα. Έχω πληροφορήσει την κυρία Πρόεδρο για την κατάσταση στο μέτωπο. Η κυρία Πρόεδρος είδε πολλά πράγματα σήμερα, σε ό,τι γίνεται σε όλη την Ουκρανία και όχι μόνο στο μέτωπο. Επίσης, ο εξοπλισμός που παρέχεται από την Ελλάδα, συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των εισβολέων και την υπεράσπιση των Ουκρανών. Έχω ευχαριστήσει για την πρώτη παρτίδα των BMP, είναι πράγματι σημαντικό, και έχουμε συζητήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας για βοήθεια προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητάς μας.

»Είναι πολύ σημαντικό, το ότι η απελευθέρωση της γης μας από τους Ρώσους εισβολείς, θα προσφέρει ασφάλεια και στις περιοχές όπου παραδοσιακά μένει η μεγάλη ελληνική κοινότητα. Η Ουκρανία έχει γίνει σπίτι για πάνω από 100.000 Έλληνες που μένουν στις περιφέρειες της Ουκρανίας. Τα περισσότερα χωριά της ελληνικής κοινότητας είναι κατεστραμμένα από τους Ρώσους τρομοκράτες. Πρέπει να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όλες τις οικογένειες των Ουκρανών Ελλήνων που έχασαν συγγενείς εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης. Όλοι οι δολοφόνοι και δήμιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα λάβει ενεργό μέρος στις διεθνείς προσπάθειες, όσον αφορά την λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και του διεθνούς μηχανισμού που θα αποζημιώσει για τις απώλειες που έχει η Ουκρανία, μετά το τέλος του πολέμου. Συζητήσαμε επίσης με την κυρία Πρόεδρο για την πολιτική των κυρώσεων, και ιδιαίτερα για το ένατο πακέτο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, καθώς και για το θέμα που αφορά την αναγνώριση της λιμοκτονίας στην Ουκρανία από τη Βουλή της Ελλάδας».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Κύριε Πρόεδρε, Η σημερινή μου παρουσία στο Κίεβο δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας προς εσάς και τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που βιώνει ήδη επί εννιά σχεδόν μήνες σκληρή δοκιμασία εξαιτίας της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους. Με τη βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την απειλή γενικευμένης επισιτιστικής κρίσης, η οποία θα πλήξει ιδίως τις πιο αδύναμες χώρες, αλλά και την απειλή πυρηνικής καταστροφής, επιχειρείται η ανατροπή του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών, και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να προασπίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Στεκόμαστε εξ αρχής ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας σας, και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρόνο χρειαστεί. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αμετακίνητη: οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας και οι μονομερείς πράξεις απόσχισης, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει.

Τους δύο λαούς μας συνδέουν μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί. Ελληνικοί πληθυσμοί διαβιούν στις ακτές του Ευξείνου Πόντου εδώ και αιώνες. Δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη σε βάρος των αθώων και ειρηνικών κατοίκων της, μια πόλη με ελληνικό όνομα και με παρουσία σημαντικού πληθυσμού ελληνικής καταγωγής.

Αλλά και το Κίεβο, η Οδησσός, γενέτειρα της Ελληνικής Επανάστασης, η Μπούτσα, το Ιρπίν, η Μποροντιάνκα, όπως και η ολόκληρη η χώρα, δέχονται σε καθημερινή βάση άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό άοπλων ανθρώπων. Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αφού στρέφονται κατά αμάχων. Η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά.

Παρά τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, η Ελλάδα υποστήριξε και εφαρμόζει πλήρως όλες τις δέσμες κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας. Στηρίξαμε χωρίς περιστροφές την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και αμυντικό εξοπλισμό. Διαθέτουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας.

Ο σεβασμός και η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων πρέπει να αποκατασταθούν. Και ο αμυντικός αγώνας της Ουκρανίας και του λαού της να αναδειχθεί ως μία εθνική υπόθεση για όλα τα κράτη του πολιτισμένου κόσμου, αλλά και ως μία συλλογική υποχρέωση απέναντι στις αξίες μας».

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε θα λάβετε μέρος στη σύνοδο κορυφής της G20;

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Θέλω να εκφράσω την ξεκάθαρη θέση της Ουκρανίας: σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Ρωσίας παραστεί στη Σύνοδο, η Ουκρανία δεν θα λάβει μέρος. Μας έχουν προσκαλέσει, εμείς θα αναμένουμε.

Δημοσιογράφος: Είναι έτοιμη η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος; θα συμβάλει η Ελλάδα στην δημιουργία του ειδικού Στρατοδικείου;

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Σήμερα το πρωί βρέθηκα με την ελληνική αποστολή στην Μποροντιάνκα, στην Μπούτσα και στο Ιρπίν. Το τι μπόρεσε και το τι έκανε η Ρωσία, λοιπόν, σε κάποιο τμήμα της Ουκρανίας, ξέρουμε ότι συνέβη και σε άλλα σημεία, στη Μαριούπολη για παράδειγμα, το έχουμε δει. Η Ελλάδα λοιπόν, όπως ανέφερα, έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για όσα έκαναν. Το αν θα είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που θα επιληφθεί ή αν θα δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο, θα κριθεί σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο, που πρέπει να τηρηθούν. Αλλά είμαστε ξεκάθαροι στη στάση μας, ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για όσα εγκλήματα έγιναν, τα οποία έχουμε ήδη αναγνωρίσει και είναι εγκλήματα πολέμου. Ως προς την αμυντική βοήθεια, η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είναι αλληλέγγυα και στο πλευρό της Ουκρανίας, έχει ήδη στείλει ένα μέρος της βοήθειας αυτής, συνεχίζει και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως ήδη ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας που με συνοδεύει, στις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Ζελένσκι, λέτε πάντα ότι η Ρωσία πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο, και αυτό είναι δίκαιο. Αλλά κάποιοι απαντούν ότι μια χώρα με πυρηνικά όπλα δεν μπορεί να χάσει. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτούς;

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία ξεκίνησε έναν πόλεμο με τον γείτονά της τον 21ο αιώνα και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία ήδη έχασε πριν ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο. Η απελευθέρωση της Ουκρανίας είναι θέμα χρόνου. Εμείς ζούμε στη χώρα μας, αμυνόμασθε, υπερασπιζόμαστε σκληρά την πατρίδα μας και η αποκατάσταση της εδαφικής μας ακεραιότητας θα συμβεί σύντομα. Η χρήση των πυρηνικών όπλων σημαίνει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Τι μπορεί να μείνει μετά το τέλος ενός τέτοιου πολέμου; Τι σημασία έχει να μιλήσουμε γι΄αυτό; Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο κόσμος μας θα είναι εντελώς διαφορετικός. Το ερώτημα δεν είναι ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για το χτύπημα με πυρηνικά όπλα, αλλά αν τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να εγγυηθούν για την ύπαρξη ακόμη και του δικού τους κράτους. Οι κινήσεις της Ρωσίας στη γη μας, οι επιθέσεις που κάνει σε πολεμικούς στόχους, είναι επίσης μια βαρβαρότητα.

Δημοσιογράφος: Έχω μια ερώτηση για τον κύριο Πρόεδρο αναφορικά με την κατάσταση στη Μαριούπολη. Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πόσοι από αυτούς ανήκουν στην ελληνική διασπορά; Πόσοι Έλληνες σκοτώθηκαν;

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δυστυχώς ο θάνατος δεν διαλέγει ποια διασπορά θα πληγεί, ποιοι άνθρωποι μένουν, πόσα άτομα σκοτώθηκαν και πόσα τραυματίστηκαν. Δυστυχώς θα λέγαμε χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες άτομα. Δεν ξέρουμε τον σωστό αριθμό. Οταν θα απελευθερώσουμε την Μαριούπολη και την περιοχή, θα δούμε και θα εκτιμήσουμε όλα τα στοιχεία. Το 80% της πόλης καταστράφηκε, όμως ποια κατάσταση επικρατεί ακριβώς σήμερα, ποιες περιοχές και συνοικίες οικισμοί έχουν εγκαταλείψει οι πολίτες της Μαριούπολης, μένει ακόμη να εκτιμηθεί. Σε κάποιες περιφέρειες, σε κάποια χωριά,  κατοικούσαν πριν από τον πόλεμο χιλιάδες άτομα και σήμερα έχουν απομείνει δεκάδες μόνο. Όσον αφορά την κατάσταση στην Μαριούπολη, αυτή θα εκτιμηθεί αργότερα. Αν εκεί που υπήρχαν 600 άτομα δεν έχει μείνει κανένας, μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται ακριβώς σε μια μεγάλη πόλη μετά τους βομβαρδισμούς και μετά την εισβολή. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να είναι πολύ τρομερή, θα δούμε.

Δίπλα σας είναι ο Έλληνας Πρόξενος που έμεινε μέχρι τις τελευταίες ημέρες εκεί, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήταν η μοναδική διπλωματική παρουσία στην πόλη. Ο Έλληνας πρόξενος παρέμεινε μέχρι την τελευταία μέρα που θα μπορούσε να μείνει. Από αυτό βλέπουμε πόσο θαρραλέοι είναι οι Έλληνες και όσοι κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μείνει και ζουν εκεί τώρα δεν μπορούν πλέον να διαφύγουν δυστυχώς στην ελεύθερη περιοχή. Πάρα πολλοί έχουν φύγει επίσης για την Ελλάδα, όπως ξέρουμε…

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr