Η λοίμωξη με τον πανδημικό κοροναϊό SARS-CoV-2 μπορεί να επιφέρει μείωση στον αριθμό και να διαταράξει τη σύνθεση των βακτηριακών ειδών στο έντερο του ασθενούς.
Κάτι που έχει ως συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για άλλα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν άλλες λοιμώξεις, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η διατάραξη του εντερικού μικροβιώματος συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής Covid-19. Επίσης η νέα μελέτη έλαβε υπόψη της ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών και σε αύξηση των βαριών λοιμώξεων.
Μέχρι τώρα παρέμενε ασαφές ποιο προηγείται: η λοίμωξη με κοροναϊό διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου ή, αντίστροφα, ένα ήδη εξασθενημένο έντερο καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον κοροναϊό; Η νέα μελέτη φαίνεται να ενισχύει την πρώτη εξήγηση. Είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι από μόνος του ο κοροναϊός -και όχι η χρήση αντιβιοτικών όπως κάποιοι υποστήριξαν- αρκεί για να προξενήσει ζημιά στο εντερικό μικροβίωμα.
Τα συμπεράσματα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Κεν Κάλντγουελ της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου Langone Health, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», μελέτησαν 96 ανθρώπους που είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι είχαν χαμηλή μικροβιακή βιοποικιλότητα στο έντερο τους και μάλιστα ένας στους τέσσερις ασθενείς είχε κατά βάση μόνο ένα κυρίαρχο είδος βακτηρίου.
Παράλληλα, καταγράφηκε αυξημένη παρουσία αρκετών μικροβίων γνωστών ότι είναι ανθεκτικά στα μικρόβια. Στο 20% των ασθενών αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια είχαν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης πέρα από την Covid-19.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η λοίμωξη με κοροναϊό έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο», δήλωσε ο δρ Κάλντγουελ.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας