Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Πρωτοποριακή πολυσπλαχνική μεταμόσχευση σε βρέφος

Ισπανία: Πρωτοποριακή πολυσπλαχνική μεταμόσχευση σε βρέφος

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις οργάνων, με 102 ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2021.

Μία πρωτοποριακή μεταμόσχευση έγινε πρόσφατα στην Ισπανία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση λεπτού εντέρου σε βρέφος – ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις ενός έτους – από δότη που πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Διαβάστε επίσης: Μεταμόσχευση: Κράτησαν τα όργανα ζωντανά έξι ώρες μετά τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς

«Το παιδί έχει λάβει εξιτήριο και είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση στο σπίτι, με τους γονείς του», αναφέρει η ανακοίνωση του ισπανικού νοσοκομείου.

Η Έμμα διαγνώστηκε με εντερική ανεπάρκεια ένα μήνα μετά τη γέννησή της, επειδή είχε πολύ βραχύ έντερο. Η κατάσταση της υγείας της παρουσίαζε επιδείνωση, μέχρι την πολυσπλαχνική μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε.

Πέραν του εντέρου, στην Έμμα μεταμοσχεύθηκαν ήπαρ, σπλήνας, στομάχι, και πάγκρεας.

Δεύτερη στον κόσμο η Ισπανία στις μεταμοσχεύσεις

«Η Έμμα είναι πολύ γενναία και αποδεικνύει καθημερινά ότι θέλει να ζήσει», δήλωσε η μητέρα της στους δημοσιογράφους, προτού ευχαριστήσει δημοσίως την οικογένεια του δωρητή και τους γιατρούς. Διευκρίνισε ότι η Έμμα είναι πλέον 17 μηνών.

Σε περιστατικά αφαίρεσης οργάνων από θανόντες, χρησιμοποιείται ένα σύστημα εξωσωματικής οξυγόνωσης (ECMO) για να διατηρηθεί τεχνητά η αιμάτωσή τους. Αλλά στην περίπτωση της Έμμα, το λεπτό έντερο ήταν δύσκολο να διατηρηθεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Τα περισσότερα μοσχεύματα προέρχονται από δότες που είναι εγκεφαλικά νεκροί, αλλά ο καρδιακός παλμός διατηρείται τεχνητά, ώστε τα όργανα να παραμείνουν άθικτα.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις οργάνων, με 102 ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2021.

Μεγαλύτερο ποσοστό ανά εκατομμύριο πληθυσμού είχαν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024