Για τις διατάξεις και τις πρωτοβουλίες που περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο κατατίθεται σήμερα προς συζήτηση, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο έρχονται υπηρεσίες που θα απλουστεύσουν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες στο δημόσιο και θα κάνουν τη ζωή των πολιτών πολύ πιο εύκολη.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τους εργαζομένους θα υποχρεούται να τους ενημερώνει, ή θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται drones για ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Μια άλλη απλούστευση της γραφειοκρατίας είναι ότι τα 4 πιστοποιητικά κληρονομιάς γίνονται 1.
Όσον αφορά την πλατφόρμα «Μήτος» ο υπουργός εξήγησε ότι μέσω αυτής θα μπορεί το κράτος να μετράει το σύνολο των διαδικασιών μεταξύ κράτους και πολίτη.
Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που θα μπορεί να έχει ο πολίτης στο κινητό του τηλέφωνο, τόνισε ότι πριν το τέλος του μήνα το δίπλωμα, η άδεια οδήγησης και η ταυτότητα θα είναι στο κινητό.
Τέλος, ανέφερε ότι θα δοθούν 200 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για να αποκτήσει η Ελλάδα δικούς της μικροδορυφόρους με στόχο, όχι μόνο τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά και την Πολιτική Προστασία και τη διαχείρισης των συνόρων.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.