Η Ρωσία διαμαρτύρεται στην Τουρκία για πωλήσεις drones στην Ουκρανία
Τι απαντά η Αγκυρα
Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για την πώληση των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας όμως ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται από ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατό στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση μιλούν και απρόκλητο πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας.
«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και κατά καιρούς παραπονιούνται για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διαμαρτύρονταν και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και τώρα», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση… ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και επίσης αυτές οι αγοραπωλησίες έγιναν πριν από τον πόλεμο» πρόσθεσε.
Η Τουρκία σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον ενεργειακό, αμυντικό και εμπορικό τομέα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες. Η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Baykar πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος υπέγραψε μια συμφωνία με την Ουκρανία για τη συμπαραγωγή τους, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.
Μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις πιθανές «εγγυήτριες» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Τουρκία και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «νομικά ζητήματα» ως εγγυήτριες της ασφάλειας της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι, κατ’ αρχήν, είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, όμως θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ένα βήμα πριν την καταστροφή: Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατέληξε σε εκεχειρία με τον Τραμπ
- Στην Ισπανία ο ΠΑΟΚ – Μεγάλη «μάχη» με τη Μούρθια για την πρόκριση στους τελικούς του FIBA Europe Cup
- Οι «Άγγελοι του Τσάρλι» ξανασυναντιούνται – 50 χρόνια μετά, η κοινή μάχη με τον καρκίνο και ο φεμινισμός
- Ασυμβίβαστο μεταξύ της «κανονικότητας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του «μένουμε Ευρώπη»
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις αποδεδειγμένοι τρόποι που το Μαστιχόνερο διευκολύνει την καθημερινότητα
- Αυτοί που ρυπαίνουν περισσότερο είναι οι κερδισμένοι του πολέμου στο Ιράν
- Social media: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την απαγόρευση της χρήσης από ανήλικους κάτω των 15 ετών
- Τι απάντησε ο Μίλερ-ΜακΙντάιρ στις φήμες για τον Ολυμπιακό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442