Μοιρασμένα είναι τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, οι Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αρνητικών κρίσεων, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα των ερωτηθέντων υπερτερούν κατά πολύ των θετικών.

Αρνητικά συναισθήματα για Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία

Ενώ και η ΕΕ ως σύνολο έχει επίσης υψηλό ποσοστό αρνητικών κρίσεων αν και δεν είναι πλειοψηφικό.

Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι έχουν αρνητικά συναισθήματα κατά 59,5% για τη Γερμανία, 56,6% για τη Ρωσία, 50,9% για τις ΗΠΑ και 38% για την ΕΕ. Αντίστοιχα θετικά συναισθήματα προκαλούν στο 27,8% η Ρωσία, στο 29,1% η Γερμανία, στο 33% οι ΗΠΑ και στο 51% η ΕΕ.

Διαβάστε επίσης Δημοσκόπηση: Ο πόλεμος αλλάζει προτεραιότητες και πολιτικές ισορροπίες – Τρόμος για την ακρίβεια

Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία η οποία συγκεντρώνει κατά 71,9% θετικά συναισθήματα και μόλις 17,5% αρνητικά. Τέλος η Ουκρανία προκαλεί κατά 64,7% θετικά συναισθήματα και κατά 20,6% θετικά συναισθήματα.

Μόλις το 6,9% δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα

Σε ότι αφορά την επίδραση των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά μόλις το 6,9% απαντάει πως «δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα». Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία σε διαφορετικό βαθμό απαντάει ότι η ακρίβεια τις δημιουργεί δυσκολίες.

Διαβάστε επίσης Δημοσκόπηση Mega: Πλήγμα για την κυβέρνηση, «παγωμένος» ΣΥΡΙΖΑ, υποχώρηση ΚΙΝΑΛ

Το 37,9% απαντάει «δυσκολευόμαστε αλλά θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», το 39,6% απαντάει ότι «αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε βασικές ανάγκες» και το 15,5% λέει ότι «δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Ουσιαστικά δηλαδή το 55,1% δηλαδή περίπου οι δύο στους τρεις αφήνουν ακάλυπτες βασικές τους ανάγκες ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Χρέη

Σε συνέχεια του παραπάνω ευρήματος το 25,7% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές/οφειλές σε διακανομισμό για τους λογαριασμούς ρεύματος, αντίστοιχα το 21,1% έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τράπεζες και το 29,5% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ενοίκια.

Κοινώς το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει χρέη στη ΔΕΗ ή άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών έχει χρέη στις τράπεζες ενώ ουσιαστικά  300.000 νοικοκυριά από ττο 1.000.000 νοικοικυριά που ζει στο νοίκι έχει χρέη προς το σπιτονοικοκύρη.

Μοιρασμένες

Διαβάστε επίσης Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και πόλεμος τρομοκρατούν τους πολίτες – Κλείνει η «ψαλίδα» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μοιρασμένες είναι ουσιαστικά οι γνώμες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ελαφρύ προβάδισμα όσων τάσσονται κατά μιας ακόμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα το 45% τάσσεται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου εκφράζεται το 44,2%. Ένα 10,8% δεν παίρνει θέση.

Σε ότι αφορά την κατανομή αυτών ποσοστών, περίπου οι δύο στους τρεις ψηφοφόφορους της ΝΔ τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ αντίστοιχα οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ επίσης θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ τάσσονται κατά 70,3% κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.