Νέα μέτρα – Ανησυχούν οι επαγγελματίες εστίασης – Ποιοι δικαιούνται το βοήθημα των 534 ευρώ
Καταστροφική για τον κόσμο της εστίασης το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς
Οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης στα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη.
Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι:
1. Δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 είναι οι καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι έως και την 10.01.2021 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα: artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί, DJ, κ.ά.
Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

2. Οι καλλιτέχνες είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 534 ευρώ για τον Ιανουάριο 2022 εφόσον:
α) δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη, κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού,
β) δεν είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και
γ) δεν λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτε αιτία.
3. Προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση οι καλλιτέχνες υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τον μήνα Ιανουάριο 2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη. Εκεί δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
4. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων που τηρούνται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, στον ΟΑΕΔ και στους συναρμόδιους φορείς, σε σχέση με τις υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις.
Καταστροφικό το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς μετά τα νέα μέτρα στην εστίαση
Σύμφωνα με τον Γιάννη Δαβερώνη, πρόεδρο Εστιατόρων Αττική, ο κλάδος βιώνει συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας. Τα νέα μέτρα που αφορούν την εστίαση έχουν μειώσει την επισκεψιμότητα των ανθρώπων που πήγαιναν στα καταστήματα εστίασης, ενώ οι παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση του ωραρίου και την απαγόρευση της μουσική δημιούργησε προβλήματα.
Ιδιαίτερα το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιά ήταν καταστροφικό για την εστίαση μετά τα νέα μέτρα, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την απαγόρευση της μουσικής να κάνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
«Από τη πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα στείλαμε στην κυβέρνηση τα αιτήματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν βιώσιμο τον κλαδο», είπε, αναφέροντας ενδεικτικά τη μείωση των ενοικίων και τις αναστολές στο προσωπικό.
- Νότιο Σουδάν: Νέα κλιμάκωση της βίας, έκκληση για πολιτική λύση και προστασία αμάχων στο ΣΑ του ΟΗΕ
- Πόση ενέργεια μας έχει απομείνει;
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες – Θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και τα νότια, θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα
- Οικονομική ασφυξία: Το μετέωρο βήμα του συνταξιούχου με απώλειες 3,5 δισ. ευρώ φέτος
- Μετασχηματισμός ΕΛΤΑ: Σε ιδιώτες 150 «ιδιολειτουργούμενα» καταστήματα
- Κληρονομιά: Πώς μοιράζεται όταν δεν υπάρχει διαθήκη
- Τα αρχεία Έπσταϊν και η «λάσπη» πίσω από την καλογυαλισμένη βιτρίνα της τέχνης
- Το στρες στη δουλειά «σκοτώνει» το σεξ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 11.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)











































![Ιράν: Ο Αραγκτσί λέει πως έχει δώσει εντολή για σχέδιο που θα διασφαλίζει την μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/Araghchi-1-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442