Ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε δεύτερη πενταετή θητεία, νικώντας τον αντίπαλό του Αναστάς Γκερτζίκοφ στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου.
Σκληρή στάση
Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ κράτησε σκληρή στάση για τη Βόρεια Μακεδονία.
«Η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει παραχωρήσεις από εθνικές θέσεις όσον αφορά την ταυτότητα, τη βουλγαρική ιστορία και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας πέρα από τα σύνορα», είπε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Ράντεφ, 58 ετών, έλαβε το 66%, ενώ ο Γκερτζίκοφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, κέρδισε το 32%.
Η βουλγαρική προεδρία έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, αλλά ο Ράντεφ άλλαξε αυτήν την παράδοση και δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Εκλογή κοινοβουλίου
Οι Βούλγαροι ψήφισαν επίσης στις 14 Νοεμβρίου για την εκλογή νέου κοινοβουλίου.
Αυτή η εκλογική διαδικασία θεωρείται πολύ σημαντική για τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική κρίση αρκετών μηνών.
Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, πρώτο βγήκε το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και ακολούθησε το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Η Βουλγαρία μαστίζεται από τη διαφθορά, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού πριν τρεις και πλέον δεκαετίες, ενώ επικρίνεται και για την έλλειψη ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης.
Ένα «rock party» γεμάτο ήχους, μνήμες και ενέργεια από τις δεκαετίες που όρισαν μια ολόκληρη γενιά -την δική του- αλλά και τους νεότερους, υπόσχεται ο Δημήτρης Σταρόβας.
Ο τρομπετίστας και συνθέτης Στέλιος Χατζηκαλέας, λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του Half Note Jazz Club για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά The Sea Inside, μας μιλάει για τη τζαζ.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας