Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία - Προεδρικές εκλογές - Ανανέωση θητείας για τον Ρούμεν Ράντεφ

Βουλγαρία – Προεδρικές εκλογές – Ανανέωση θητείας για τον Ρούμεν Ράντεφ

Ο 58χρονος Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος καταδιωκτικού και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, συγκέντρωσε το 63%-65% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit poll τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Οι βούλγαροι ψηφοφόροι ανανέωσαν, όπως αναμενόταν, την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρό τους Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο του κινήματος κατά της διαφθοράς στην Βουλγαρία, την φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο 58χρονος Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος καταδιωκτικού και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, συγκέντρωσε το 63%-65% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit poll τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Τέταρτη ψηφοφορία

Ο αντίπαλός του Αναστάς Γκερτζίκοφ, που είχε την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, συγκεντρώνει το 31%-33% των ψήφων.

Η ψηφοφορία, η τέταρτη σε έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκε εν μέσω του φονικού κύματος της πανδημίας της Covid-19. Λιγότερο από το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η θνητότητα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και το σύστημα υγείας παραπαίει.

«Πρόεδρος της αλλαγής»

Στην Βουλγαρία, η πολιτική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και ο πρόεδρος έχει τελετουργικό ρόλο.

Ομως, ο Ρούμεν Ράντεφ, στην προεδρία από το 2017, έδωσε στο αξίωμα άλλο βάρος και επιβλήθηκε με το πέρασμα των χρόνων ως αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα του πολιτικού παιγνίου.

Η επανεκλογή του είναι καλή είδηση για το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς «Ας Συνεχίσουμε την Αλλαγή», νικητή των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Στο πλευρό των διαδηλωτών

«Η επιλογή του προέδρου θα επηρεάσει κάθε εξέλιξη στην Βουλγαρία», είχε προειδοποιήσει ο Κίριλ Πετκόφ, υποψήφιος πρωθυπουργός και συνιδρυτής του κόμματος «Ας Συνεχίσουμε την Αλλαγή», και είχε καλέσει τις περασμένες ημέρες τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «εκείνον που ξεκίνησε την αλλαγή».

Το καλοκαίρι 2020, ο Ρούμεν Ράντεφ τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση του Μπόικο Μπορίσοφ. Επειτα, μετά τις εκλογές της 4ης Απριλίου που σήμαναν και την πτώση του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά κατέληξαν σε πολιτικό αδιέξοδο, ο Ρούμεν Ράντεφ βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο.

Επέλεξε νέα πρόσωπα για την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία εξασφάλισε μεγάλη δημοτικότητα όταν έφερε στο φως τις πρακτικές της διαφθοράς της περιόδου Μπορίσοφ.

Απάθεια

Δύο υπουργοί αυτής της κυβέρνησης είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών. Ο Κίριλ Πετκόφ και ο Ασέν Βασίλεφ ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα διαβουλεύσεις για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, την μεγαλύτερη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στη Σόφια

Στην πρωτεύουσα Σόφια οι ψηφοφόροι εκδήλωναν την επιθυμία τους για «νέα αρχή». «Ολα πάνε στραβά. Θέλω αλλαγή για τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου και τους παλιούς μου μαθητές», έλεγε μία συνταξιούχος καθηγήτρια, η Ντομπρίνκα Νάκοβα, που κατέβηκε στους δρόμους τον περασμένο χρόνο.

Ομως, οι περισσότεροι Βούλγαροι δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδεις έπειτα από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του χρόνου: σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανερχόταν σε 24% στις 16.00.

Το «μπούχτισμα» από την δεκαετή περίοδο Μπορίσοφ

Ο Ρούμεν Ράντεφ χαίρει εκτίμησης για τον ρόλο του στην περιθωριοποίηση του Μπόικο Μπορίσοφ έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία. Ομως οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον επικρίνουν για υπέρβαση του αξιώματός του. Ο αντίπαλός του Αναστάς Γκερτζίκοφ τον κατηγόρησε ότι διχάζει, αντί να ενώνει την χώρα.

Ο Γκερτζίκοφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, επετέθη επίσης κατά του Ρούμεν Ράντεφ καταλογίζοντάς του υποτιθέμενες φιλορωσικές συμπάθειες, που του εξασφάλισαν το προσωνύμιο «κόκκινος στρατηγός».

Νέος άξονας

Αλλά, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, κατά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Ράντεφ άμβλυνε τις θέσεις του «και δεν θεωρείται πλέον άνθρωπος της Μόσχας».

«Οι κλασσικοί διαχωριστικοί άξονες στην Βουλγαρία -Ανατολή-Δύση, αριστερά-δεξιά – έχουν ξεπεραστεί από έναν νέο κοινό άξονα που κυριάρχησε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του χρόνου: το μπούχτισμα έπειτα από την δεκαετή περίοδο Μπορίσοφ», συνοψίζει ο Αντόνι Τοντόροφ, πολιτικός επιστήμονας του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024