Το παράδειγμα των υπόλοιπων -αρκετών στον αριθμό- ευρωπαϊκών χωρών που έχουν «μπλοκάρει» το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών ακολουθεί η Ελλάδα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναδιαμορφώνοντας άμεσα το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τώρα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σκεύασμα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας- πως πρέπει να θέσουν ηλικιακό όριο έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Στην πράξη αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, κι ενώ βρισκόμαστε στη β’ φάση του προγράμματος (ήδη εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω).

Ο αρχικός σχεδιασμός και η ανατροπή

Σύμφωνα με την αρχική διαδικασία υλοποίησης της επιχείρησης «Ελευθερία», στην οποία περιγράφεται αναλυτικά στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κοροναϊό, ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις.

Στη δεύτερη φάση -η οποία τρέχει αυτή τη στιγμή- περιλαμβάνονται:

 • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
 • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
 • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
 • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
 • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Σύμφωνα, επομένως, με τις προτεραιότητες της επιχείρησης «Ελευθερία», κατηγορία άνω ή κάτω των 65 δεν υπάρχει.

Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις και προβλέψεις θα αλλάξουν και ενδεχομένως να πάει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca ακόμα πιο κάτω ηλικιακά. Θα υπάρχει, δηλαδή, παράλληλος εμβολιασμός νεότερων ατόμων, όπερ σημαίνει σημαίνει ότι θα εμβολιάζονται άνθρωποι που κυκλοφορούν περισσότερο σε μια περίοδο που ήδη η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα πανδημίας.

Σημειώνεται πως στις 8 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα παραλάβει από τη βρετανο-σουηδική εταιρεία τις 410.000 δόσεις του εμβολίου.

«Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών» εξήγησε, γνωστοποιώντας ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

«Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία. Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής» υποστήριξε.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν, υπάρχουν τέσσερις διαθέσιμοι τρόποι:

 • Μετάβαση σε κάποιο φαρμακείo το οποίο θα τους βοηθήσει να κλείσουν το ραντεβού.
 • Μετάβαση σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου και ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να το κάνει με μια υπεύθυνη δήλωση.
 • Μέσω άυλης συνταγογράφησης
 • Αλλά και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μπαίνοντας στη διεύθυνση emvolio.gov.gr, όπου ελέγχεται η προτεραιοποίηση, αφού ο πολίτης βάλει τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ, μπορεί να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και ώρα, ενώ ακολούθως να επιβεβαιώσει τα ραντεβού.

Όταν έχει κλειστεί το ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό και ένα QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα που θα κάνει ο πολίτης το εμβόλιο. Επίσης, μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, δίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί μόνο ο ΑΜΚΑ και η ταυτότητα για το κλείσιμο του ραντεβού.

Εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr