Η AstraZeneca και η Ρωσία ανακοίνωσαν κοινές κλινικές δοκιμές , στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19.

«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στην Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Και τα δύο εμβόλια έχουν παραχθεί με βάση ακίνδυνους αδενοϊούς.

Το Ινστιτούτο Gamaleya είχε προτείνει στην AstraZeneca αυτό το εγχείρημα, με βάση την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ταμείο Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V, γνωστοποιεί ότι πρότεινε στις 23 Νοεμβρίου στην AstraZeneca τη χρήση του ενός από τα δύο συστατικά του ρωσικού εμβολίου.

«Η AstraZeneca αποδέχθηκε την πρόταση να χρησιμοποιήσει τον έναν από τους δύο φορείς του εμβολίου Sputnik V στις συμπληρωματικές κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει το Ταμείο.

Η Ρωσία δηλώνει ότι το εμβόλιο Sputnik V είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών σε 40.000 εθελοντές. Η Ρωσία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αρχίζοντας από τα επαγγέλματα της πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της Φάσης 3, το εμβόλιο της Οξφόρδης προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% όταν χορηγείται πρώτα σε μικρή δόση και μετά σε μεγαλύτερη, και 60% όταν χορηγείται σε δύο ίδιες δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο