Κολοκυθομπούρεκο ή χανιώτικο μπουρέκι
Το έδεσμα αυτό, που παραδοσιακά σερβίρεται και τον Δεκαπενταύγουστο, έχει πολλές παραλλαγές. Με ή χωρίς φύλλο, με ή χωρίς ντομάτα, με ή χωρίς αλεύρι στη γέμιση. Οι σταθερές πάντως είναι το κολοκύθι, η πατάτα και η χανιώτικη μυζήθρα.
Προετοιμασία 40’, Αναμονή 30’, Ψήσιμο 1 ώρα 20’,
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 28 νούμερο ή τετράγωνο 26Χ26)
Για τη ζύμη
380-400 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου
½ κ.σ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
15 ml χυμό λεμονιού ή ξίδι ή ρακή
Περίπου 180 ml νερό
Για τη γέμιση
Περίπου 600 γρ. κολοκύθια μέτρια προς μεγάλα
Περίπου ½ κιλό πατάτες
Περίπου 700 γρ. γαλομυζήθρα Χανίων
1-2 κουταλιές αλεύρι
50 γρ. ψιλοκομμένο δυόσμο
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι (ή τη ρακή ή το ξίδι) και τόσο νερό ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί (για περίπου μισή ώρα) και ετοιμάζουμε τη γέμιση: κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες τις πατάτες (σαν τσιπς) και τα κολοκύθια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Μπουρέκι: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο των 2-3 εκ. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά. Στη συνέχεια, στρώνουμε εναλλάξ πατάτες, κολοκύθια, τυρί, δυόσμο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά – τις στρώσεις με τα κολοκύθια τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τελειώνουμε τις στρώσεις, με κολοκύθι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (κρατάμε 1 κουταλιά για να αλείψουμε την επιφάνεια).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν μας αρέσει. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε στους 170οC και ψήνουμε για μία ακόμη ώρα. Το σερβίρουμε ζεστό.
Σημειώσεις:
1) Γίνεται πιο νόστιμο αν τηγανίσουμε πρώτα λίγο τις πατάτες και τα κολοκύθια. Ετσι περιορίζεται και ο χρόνος ψησίματος. Τότε δεν θα βάλουμε ελαιόλαδο στη γέμιση ή θα το περιορίσουμε σε 50 ml.
2) Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των κολοκυθιών και να ελαττώσουμε την ποσότητα των πατατών. Δηλαδή να κάνουμε 3 στρώσεις με κολοκύθι και μόνο την πρώτη στρώση με πατάτες.
3) Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί η αυθεντική γαλομυζήθρα Χανίων μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα μαλακών τυριών ελαφρά αλατισμένων. Δεν θα έχει την ίδια γεύση αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442