Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Τουρκία – Τι λένε Γ. Φίλης και Ι. Μπαλτζώης στο MEGA
O Ερντογάν τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, καθώς δημοσίευμα της Welt τον εμφανίζει να διέταξε να βουλιάξουν ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρρίψουν μαχητικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος και μάλιστα με τις… λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. […]
O Ερντογάν τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, καθώς δημοσίευμα της Welt τον εμφανίζει να διέταξε να βουλιάξουν ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρρίψουν μαχητικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος και μάλιστα με τις… λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.
Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γκασιάμη στο MEGA, στο βαθμό που το δημοσίευμα ευσταθεί, φραγμό στα σχέδια του Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα δεν έβαλαν οι στρατιωτικοί αλλά κάποιοι άλλοι παράγοντες – εξωτερική δύναμη ή και κάποιος σύμβουλος του, όπως ο Καλίν.
Στο μεταξύ η Τουρκία είναι ενοχλημένη από την μερική άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ σήμερα αναμένονται δύο σημαντικά τηλεφωνήματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του.
«Το αν θα πάμε σε πόλεμο δεν επαφίεται στην Ελλάδα αλλά στην αντίθετη πλευρά» είπε σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αφήσει την επιλογή στην άλλη πλευρά» είπε.
Επισήμανε ότι η γερμανική «Die Welt» είναι εφημερίδα που στέκεται απέναντι «στο καθεστώς Ερντογάν και θέλει να ασκήσει κριτική με βάση τις πληροφορίες της». Εάν αληθεύει το δημοσίευμα, οι στρατηγοί ενδεχομένως να είπαν «όχι» στην πρόταση Ερντογάν για θερμό επεισόδιο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολεμική αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Ενώ ανέφερε και άλλους ενδεχόμενους λόγους για το συγκεκριμένο δημοσίευμα: προειδοποίηση της Ελλάδας για επερχόμενο επεισόδιο ή και μήνυμα προς τον Ερντογάν ως προς τις αντιστάσεις που θα βρει στα σχέδια του. Σε όλες τις περιπτώσεις, σημείωσε, το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από τις αρμόδιες αρχές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ, αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης, εκτίμησε πως «δεν ήταν οι στρατηγοί του Ερντογάν που αρνήθηκαν τα σχέδια του». Κάποιοι άλλοι τον συμβούλευσαν να μην προχωρήσει στα πλάνα του.
Έκανε μάλιστα αντιπαραβολή της ρητορικής του Ερντογάν με τη ρητορική του Χίτλερ πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Μπαλτζώη, πριν το επεισόδιο του Κεμάλ Ρέις με τη φρεγάτα Λήμνος, η Τουρκία προσπάθησε να βυθίσει το ελληνικό πλοίο «Βότσης», το οποίο έκανε ελιγμούς και ξέφυγε.
Όσο για το περιστατικό με τη φρεγάτα Λήμνος, εκτίμησε, ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να το βυθίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της ναυτοσύνης του έλληνα κυβερνήτη και του πληρώματος.
«Το περιστατικό με τη φρεγάτα Λήμνος άλλαξε τα σχέδια των Τούρκων» είπε ο κ. Μπαλτζώης.
Ο κ. Φίλης τέλος αναφέρθηκε στην προβοκάτσια με την οποία ξεκίνησε ο Β΄Παγκόσμιος Πολεμος και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για προβοκάτσια από τον Ερντογάν.
- Η συγκράτηση του πληθυσμού στο επίκεντρο της επίσκεψης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Μακεδονίας
- Μία μικρή αλλαγή στο πρωινό ξύπνημα που κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα του ύπνου μας
- Μητσοτάκης σε Τασούλα: Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα σε σούπερ μάρκετ για ένα τρίμηνο
- Οπαδός της Ατλέτικο Μαδρίτης έφτιαχνε σάντουιτς την ώρα του αγώνα με την Τότεναμ (vid)
- Ήθελε να μου κάνει πρόταση γάμου: Τα δάκρυα της Βίκυς Παγιατάκη και το «αντίο» στον δικό της Γιώργο Μαρίνο
- ΟΗΕ: Στην Άγκυρα θα ταξιδέψει ο Γκουτέρες με κύρια ατζέντα το προσφυγικό και τις περιφερειακές εξελίξεις
- Το μεσημέρι ανακοινώνονται τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Formula 1
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 11.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/taneli-lahtinen-3G8p__Lv8iM-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442