Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάτα Χάρι : Σαν σήμερα γεννήθηκε η διασημότερη κατάσκοπος του κόσμου

Μάτα Χάρι : Σαν σήμερα γεννήθηκε η διασημότερη κατάσκοπος του κόσμου

Πρόκειται σίγουρα για την πιο διάσημη γυναίκα κατάσκοπο στην ιστορία. Το όνομά της παραμένει μέχρι σήμερα συνώνυμο της απόλυτης femme fatale

Πρόκειται σίγουρα για την πιο διάσημη γυναίκα κατάσκοπο στην ιστορία. Το όνομά της παραμένει μέχρι σήμερα συνώνυμο της απόλυτης femme fatale.

Η ζωή της ήταν γεμάτη ερωτισμό και ίντριγκες. Σαγήνευσε από υπουργούς και στρατιωτικούς μέχρι και διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής. Με το πέρασμα των χρόνων ενέπνευσε δεκάδες ταινίες, βιβλία, ιστορικά έργα, και εκθέσεις,

Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1876 στην Ολλανδία ως Μαργκαρέτ Γερτρούδη Τσέλε.

Το ερωτικό της ταμπεραμέντο φάνηκε από πολύ νωρίς, όταν εκδιώχθηκε από το σχολείο της, επειδή συνελήφθη να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή. Στα 18 της παντρεύτηκε έναν σκωτσέζο αξιωματικό του Ναυτικού, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, όμως χώρισε 12 χρόνια αργότερα, λόγω του άστατου χαρακτήρα της.

Το 1903 σε ηλικία 27 ετών έφυγε για το Παρίσι αναζητώντας την τύχη της. Εργάστηκε ως χορεύτρια σε καμπαρέ της εποχής και γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη, με το όνομα Μάτα Χάρι, που σε ινδονησιακή διάλεκτο σημαίνει «μάτι μιας νέας αυγής».

Η φήμη της εξωτικής της ομορφιάς εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την Ευρώπη και έγινε διάσημη, με επακόλουθο πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Οι ανατολίτικοι χοροί της ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την προπολεμική Ευρώπη ενώ η εμφάνισή της, με μηδαμινά ρούχα – συνήθως με ένα διακοσμημένο σουτιέν – μάγευε τα ανδρικά βλέμματα.

Από call girl έγινε κατάσκοπος

Μέχρι το 1914 ωστόσο, η δημοτικότητά της δεν ήταν στα ύψη. Δούλεψε ως call girl στο Παρίσι, διασκεδάζοντας υπουργούς, ενώ άρχισε να γίνεται γνωστή για τα εξτραβαγκάντ πάρτι της.

Απένταρη, λόγω του τρυφηλού και σπάταλου τρόπου ζωής της, η Μάτα Χάρι αποδέχτηκε το 1916 μια προσφορά από έναν Γερμανό διπλωμάτη να ξοφλήσει τα χρέη της αν κατασκόπευε τη Γαλλία.

Στη συνέχεια, προσέφερε τις υπηρεσίες της στο γραφείο αντικατασκοπείας της Γαλλίας, όπου οι πράκτορες ήδη την υποπτεύονταν. Της έδωσαν αρκετές αποστολές, αλλά ταυτόχρονα την επιτηρούσαν. Οι γαλλικές υποψίες, όμως έγιναν πιο έντονες όταν ζήτησε άδεια για να ταξιδέψει για το Βίτελ, κοντά στο ανατολικό μέτωπο όπου χτιζόταν ένα νέο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Τους είπε πως ήθελε να συναντήσει έναν νεαρό Ρώσο αξιωματικό που ήταν ο εραστής της.

Τον Ιανουάριο του 1917, οι γαλλικές Αρχές υπέκλεψαν μία κλήση από τη Γερμανία που αποδείκνυε ότι που εμφανιζόταν να ταυτοποιούν την Μάτα Χάρι ως την πράκτορά τους «H 21». Τότε συνελήφθη και κατηγορήθηκε πως ήταν διπλή πράκτορας. Στις 15 Οκτωβρίου 1917, σε ηλικία 41 ετών η Μάτα Χάρι εκτελέστηκε στο προάστιο Vincennes του Παρισιού, ύστερα από την άρνηση του προέδρου Ρεϊμόν Πουανκαρέ να της δώσει χάρη.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, φορούσε ένα μακρύ, μαύρο βελούδινο παλτό με γούνινα αξεσουάρ και ένα μεγάλο τετράγωνο γιακά. Ο θρύλος λέει πως αρνήθηκε να της φορέσουν κουκούλα και μάλιστα έστειλε φιλιά στους εκτελεστές της.

Ερωτηθείσα από έναν στρατιωτικό υπάλληλο αν είχε κάποια τελευταία αποκάλυψη, απάντησε: «Καμία, και αν είχα, θα τις κρατούσα για τον εαυτό μου».

Γεγονός είναι πάντως ότι η έκταση της των δραστηριοτήτων κατασκοπείας της παραμένουν άγνωστες, ενώ η ενοχή της εξακολουθεί να αμφισβητείται μέχρι σήμερα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024