Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ελληνικές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οι ελληνικές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Για την ατζέντα της συνόδου, αλλά και τις προσδοκίες από αυτήν μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης και η Ευρωβουλευτής Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη.

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των 27 χωρών μελών της ευρωζώνης για το Ταμείο Ανάκαμψης από την οικονομική κρίση του κοροναϊού και όλοι πιέζουν για συμφωνία, αλλά κανείς δεν κάνει βήμα πίσω.

Τα αγκάθια της συνόδου είναι δύο: αν θα υπάρξουν περισσότερα δάνεια-επιδοτήσεις, χρήματα δηλαδή που θα δοθούν στις χώρες και δε θα επιστραφούν και η πίεση που ασκείται από το Βορρά για δάνεια και αυστηρή εποπτεία των μεταρρυθμίσεων.

Το επιχείρημα των Ολλανδών έγκειται στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ολλανδών φορολογουμένων να γνωρίζουν πώς ξοδεύονται τα χρήματά τους.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί, είναι ότι η Αθήνα θέλει να διαφυλάξει τα κονδύλια για το μεταναστευτικό, καθώς η νέα πρόταση προβλέπει μειωμένα κονδύλια για τη διαφύλαξη των συνόρων.

Για την ατζέντα της συνόδου, αλλά και τις προσδοκίες από αυτήν μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης και η Ευρωβουλευτής Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη.

Σύμφωνα με την κυρία Σπυράκη, είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική απόφαση σε αυτή τη φάση, ευελπιστεί ωστόσο ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει γίνει. Υποστήριξε πως τώρα έχουμε μια διπλή και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό 2020-2027.

Εκτιμά ότι αναφορικά με τον ταμείο ανάκαμψης η αναλογία επιδοτήσεων δανείων θα πέσει υπέρ των δανείων.

Ακόμα, σημείωσε πως γίνεται συζήτηση για την εφαρμογή κανόνων κράτους δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, για το αν πρέπει να δίνονται χρήματα σε χώρες όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το κράτος δικαίου.

Η Ελλάδα, όπως είπε, ετοιμάζεται να υποβάλει στην Κομισιόν το σχέδιο για την ανάκαμψη, επομένως ζήτημα είναι το κατά πόσο θα γίνουν ώριμα έργα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του ο κ. Πετράκης, υποστήριξε πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ένα 10% του κονδυλίου θα είναι διαθέσιμο το 2021, αλλά το μεγάλο κομμάτι θα δοθεί στην Ελλάδα το 2022,2023.

Αναφορικά με τη μείωση της φορολογίας, σημείωσε πως αυτή είναι απαραίτητη έτσι ώστε «να γίνει μια κίνηση προς τα εμπρός και την επόμενη μέρα».

Συνέχισε λέγοντας πως το ζήτημα του χρόνου που θα ληφθούν αποφάσεις είναι πολύ σημαντικό.

Όσες χώρες έχουν ανάγκη να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης, αν υπάρχει ανάγκη για χρήματα, ο ευρωπαϊκός νότος να απευθυνθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Επεσήμαναν επίσης, ότι δε θα κάνουν βήμα πίσω αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Μέσα στα πακέτα στήριξης, υποστήριξε η κυρία Σπυράκη, υπάρχουν δύο διαστάσεις που μας αφορούν όλους: η στήριξη της εργασίας με το πρόγραμμα SURE και ο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς επίσης και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του σε σχέση με το πώς αξιολογεί τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Πετράκης υποστήριξε πως το μεγάλο διακύβευμα είναι σε ποια κατεύθυνση οικοδομείται το ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Μάλιστα υποστήριξε πως πολλά από αυτά που προτείνουν οι Ολλανδοί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυάζονται με δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση. «Τα έτη ‘21, ‘22, ‘23 είναι μια ενδεχομένως σχεδόν χρυσή εποχή για να υπάρξουν άλματα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024