Δυστύχημα στο Δούναβη: Κατηγορίες εις βάρος του καπετάνιου του τουριστικού πλοίου
Ούγγροι εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες για ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια πολλών ζωών και για αποτυχία να παράσχει βοήθεια σε 35 ανθρώπους εις βάρος του ουκρανού καπετάνιου ενός ελβετικού τουριστικού ποταμόπλοιου, το οποίο εμβόλισε και βύθισε ένα μικρότερο τουριστικό πλοίο τον Μάιο στον Δούναβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι
Ούγγροι εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες για ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια πολλών ζωών και για αποτυχία να παράσχει βοήθεια σε 35 ανθρώπους εις βάρος του ουκρανού καπετάνιου ενός ελβετικού τουριστικού ποταμόπλοιου, το οποίο εμβόλισε και βύθισε ένα μικρότερο τουριστικό πλοίο τον Μάιο στον Δούναβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι.
Το μικρό τουριστικό σκάφος Mermaid, με 35 επιβαίνοντες, βυθίστηκε αφού εμβολίστηκε από το τουριστικό ποταμόπλοιο στον ποταμό Δούναβη, στη Βουδαπέστη, κάτω από μια γέφυρα και υπό σφοδρή βροχόπτωση.
Είκοσι πέντε από τα θύματα ήταν Νοτιοκορεάτες. Ο καπετάνιος του Mermaid και ένα μέλος του πληρώματος επίσης πνίγηκαν, ενώ ένας Κορεάτης παραμένει αγνοούμενος.
Αυτό ήταν το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στον Δούναβη τα τελευταία 50 χρόνια και πλέον.
Το μικρότερο σκάφος, το Mermaid, προσπέρασε το μεγαλύτερο σκάφος και προηγείτο καθώς επιχειρούσε να πλεύσει κάτω από τη γέφυρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Μολαυταύτα, ο καπετάνιος του μεγαλύτερου πλοίου επιτάχυνε παρότι το μικρό σκάφος ήταν ορατό και στο ραντάρ.
«Ο καπετάνιος δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, δεν επικεντρώθηκε στο να κατευθύνει το πλοίο για αρκετά λεπτά», επισήμαναν οι εισαγγελείς προσθέτοντας ότι ο καπετάνιος δεν κράτησε απόσταση ασφαλείας και δεν έστειλε τα ραδιοσήματα και ηχοσήματα που απαιτούνται κατά την προσπέραση άλλου πλεούμενου.
«(Μετά τη σύγκρουση) το Mermaid βυθίστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα».
Η αστυνομία ταυτοποίησε τον καπετάνιο του πλοίου. Πρόκειται για τον 64χρονι Σ.Γιουρίι από την Οδησσό της Ουκρανίας. Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει παλαιότερα ότι (ο πελάτης τους) είναι συντετριμμένος, αλλά δεν έκανε τίποτα λάθος.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, η Viking Cruises Ltd, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους ούγγρους ερευνητές.
Οι εισαγγελείς είπαν σήμερα ότι, αν ο καπετάνιος κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη 11 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)


























![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442