Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η περίεργη υπόθεση του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας - Η μυστηριώδης επίσκεψή του στην Αθήνα

Η περίεργη υπόθεση του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας – Η μυστηριώδης επίσκεψή του στην Αθήνα

Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές της χώρας, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, δείχνουν πως ο 28χρονος Αυστραλός δεν ήταν απλά ένας μοναχικός λύκος που ένα πρωί διέπραξε την αποτρόπαια πράξη του, αλλά πως η υπόθεση έχει πολλά σκοτεινά σημεία, υπερβαίνοντας τα σύνορα της απομονωμένης και φιλήσυχης χώρας της Ωκεανίας

Πυκνό πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την προσωπικότητα και τη δράση του Μπρέντον Ταράντ, του ανθρώπου που δολοφόνησε εν ψυχρώ 50 ανθρώπους μέσα σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας.

Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές της χώρας, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, δείχνουν πως ο 28χρονος Αυστραλός δεν ήταν απλά ένας μοναχικός λύκος που ένα πρωί διέπραξε την αποτρόπαια πράξη του, αλλά πως η υπόθεση έχει πολλά σκοτεινά σημεία, υπερβαίνοντας τα σύνορα της απομονωμένης και φιλήσυχης χώρας της Ωκεανίας.

Το προφίλ του δολοφόνου

Στη διάρκεια της εμφάνισής του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου έκανε μια χειρονομία, που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. Ο Ταράντ δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών αρχών.

Ο Ταράντ μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης.

Η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου, Τρέισι Γκρέι, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά όμως άλλαξε μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταξιδέψει ως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC, εκτιμώντας πως «αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει».

Ο 28χρονος παραιτήθηκε από το γυμναστήριο το 2011. Όπως εξηγεί, κατάφερε να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του επενδύοντας στο bitcoin.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το μανιφέστο των 74 σελίδων που έγραψε ο Ταράντ πριν το μακελειό. Στο κείμενο αυτό διηγείται ότι για πρώτη φορά σκέφτηκε να διαπράξει επίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017 όταν ταξίδευε στη Γαλλία και τη δυτική Ευρώπη.

Αναφέρει ότι τον εξέπληξε η «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις και κάνει λόγο για την «απελπισία» που του προκάλεσε η νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.

Στο μανιφέστο του, με τίτλο «Η μεγάλη μετακίνηση», ο Ταράντ αναφέρει ότι θέλει να επιτεθεί σε μουσουλμάνους. Ο τίτλος παραπέμπει σε μια διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Επίσης, ο 28χρονος επικαλείται διάφορα κείμενα δραστών ρατσιστικών ή ακροδεξιών επιθέσεων, κυρίως του Νορβηγού Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011. Μάλιστα, υποστηρίζει πως είχαν «μια σύντομη επαφή».

Στο τέλος του μανιφέστου ο Ταράντ δηλώνει «ρατσιστής», «φασίστας» και λέει ότι ο Όσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτής το 1932 της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι «το ιστορικό πρόσωπο οι πεποιθήσεις του οποίου είναι πιο κοντά στις δικές μου».

Στη σύντομη αυτοβιογραφία που συνοδεύει το μανιφέστο του ο Ταράντ παρουσιάζεται ως «ένας απλός, λευκός άνδρας (…) που γεννήθηκε στην Αυστραλία σε μια εργατική οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα». Περιγράφει την παιδική του ηλικία ως «κανονική».

Οι περίεργες διαδρομές ενός «ειδήμονος στη βαλκανική ιστορία»

Μπορεί οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας να σκιαγράφησαν το προφίλ του δράστη ως ενός «απλού, λευκού άνδρα της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη», ωστόσο μάλλον τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο δράστης φαίνεται πως είχε αποκτήσει εμμονή για την ταραγμένη ιστορία της βαλκανικής χερσονήσου και συγκεκριμένα για την επί αιώνες άγρια διαμάχη μεταξύ χριστιανικού και ισλαμικού κόσμου για την επικυριαρχία της.

Ο πόλεμος των πολιτισμών, και η ισλαμική απειλή για την Ευρώπη -κατ’ επέκταση για τον Δυτικό κόσμο- φαίνεται πως τον είχε στοιχειώσει, ιδιαίτερα μετά το προσφυγικό κύμα από την Ανατολή που ξέσπασε την τελευταία τετραετία, και τις πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών κατά χριστιανών επί ευρωπαϊκού και γενικότερα δυτικού εδάφους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, από τις 9 έως τις 15, ο μακελάρης του Κράισττσερτς είχε επισκεφθεί τη Βουλγαρία ως τουρίστας, ερχόμενος από το Ντουμπάι.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Σόφιας ερευνούν πιθανές διασυνδέσεις του Ταράντ στη χώρα, όπου είχε επισκεφθεί μια σειρά από ιστορικές τοποθεσίες, δήλωσε ο Βούλγαρος Γενικός Εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ μετά από συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι βουλγαρικές υπηρεσίες πληροφοριών, συνεργάζονται ήδη με τους εταίρους τους στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Πέντε όπλα, εκ των οποίων δύο τροποποιημένα ημι-αυτόματα όπλα –προφανώς AR-15—και δύο τουφέκια χρησιμοποιήθηκαν στο μακελειό. Σε φωτογραφίες από το οπλοστάσιό του εμφανίζονται να είναι γραμμένα πάνω στα όπλα ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν την οθωμανική αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

Εντύπωση προκαλεί η εκτίμηση του διάσημου Βούλγαρου αρχαιολόγου Νικολάι Οβτσάροφ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ταράντ «ειδικός στην ιστορία των Βαλκανίων κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Οβτσάροφ.

Στα όπλα αναγράφεται και το όνομα του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρ, ο οποίος ηγήθηκε της περίφημης μάχης με τον οθωμανικό στρατό στο Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα ορόσημα της διαμάχης μεταξύ των δύο κόσμων.

Μετά τη Βουλγαρία ο Ταράντ μετέβη αεροπορικώς στη Ρουμανία. Στο Βουκουρέστι νοίκιασε ένα αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδεψε στην Ουγγαρία, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν ήταν μόνος του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο δράστης επισκεπτόταν την Ευρώπη. Δύο χρόνια πριν, είχε ταξιδέψει στα Βαλκάνια. Στο διάστημα 28-30 Δεκεμβρίου του 2016 βρέθηκε στη Σερβία, και ακολούθησαν επισκέψεις του σε Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία. Την εποχή εκείνη ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.

Επίσης, ο μακελάρης -ο οποίος είχε εξαπολύσει απειλές κατά των Τούρκων- είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την γειτονική μας χώρα, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT. Συγκεκριμένα, βρέθηκε εκεί από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου του 2016 και το διάστημα 13-25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Η Κροατία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη επιβεβαίωσαν επισήμως πως ο Τάραντ είχε μεταβεί στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στις χώρες αυτές. Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε να κάνει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του εκεί περιελάμβανε και κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ταραντ ήταν στην Κροατία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έως τις αρχές του 2017. «Εκείνη την εποχή δεν ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Tάραντ παρέμεινε στην Κροατία για περίπου δύο εβδομάδες και επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ και διάφορες πόλεις στην ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ.

Η βοσνιακή συνοριακή αστυνομία επιβεβαίωσε με τη σειρά της ότι ο Tάραντ εισήλθε στη χώρα στις 2 Ιανουαρίου 2017.

Οι επισκέψεις του «Τουρκοφάγου» στην Αθήνα

Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 28χρονος βρέθηκε -μάλιστα δις στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια. Αρχικά, τον χειμώνα του 2016 έκανε ενδιάμεση στάση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διαδρομή από το Κάιρο στο Βουκουρέστι και αντιστρόφως.

Το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασαν μέσω Interpol οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, ήταν τον Μάρτιο του 2016. όταν είχε μείνει στη χώρα μας περίπου δεκαπέντε ημέρες.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη μπει στα βαθιά της υπόθεσης ερευνώντας εάν ο Αυστραλός επισκέφθηκε και κάποια άλλη πόλη, καθώς και πιθανές διασυνδέσεις του στην χώρα μας.

Αυτό που κινητοποίησε την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι οι δύο λέξεις που βρέθηκαν γραμμένες πάνω σε όπλα του μακελάρη και έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία. Οι λέξεις «Τουρκοφάγος», και «Λεπάντο» (ονομαζόταν η Ναύπακτος και παραπέμπει στην περίφημη Ναυμαχία του 1571 όταν οι δυτικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον τουρκικό στόλο).

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024