Παρασκηνιακές διεργασίες για τις Πρέσπες : Δανέλλης και Μαυρωτάς «κλειδώνουν» την πλειοψηφία στην Επιτροπή
Η τύχη ευνόησε την κυβέρνηση και η κλήρωση που διενεργήθηκε για την πλήρωση των κενών θέσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ανέδειξε δύο ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην Επιτροπή «κλείδωσε» η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η τύχη ευνόησε την κυβέρνηση και η κλήρωση που διενεργήθηκε για την πλήρωση των κενών θέσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ανέδειξε δύο ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην Επιτροπή «κλείδωσε» η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το πολιτικό θρίλερ έλαβε τέλος όταν η κλήρωση μεταξύ Σπύρου Δανέλλη, Γιώργου Μαυρωτά και Γρηγόρη Ψαριανού που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ανέδειξε τους Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά.
Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί μαραθώνιος παρασκηνιακών διεργασιών, με στόχο η κυβέρνηση να επιτύχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησε να ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη, που υπερψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως ανεξάρτητο στην θέση που προέκυψε από την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές, με αποτέλεσμα ο Νίκος Βούτσης να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή. Προανήγγειλε, δε, κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων ανεξάρτητων βουλευτών.
Μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, το κόμμα έχασε μία από τις 4 έδρες που είχε στην Επιτροπή, καθώς μειώθηκε η κοινοβουλευτική του δύναμη. Κατόπιν αυτών, έπρεπε να αναπληρωθεί ακόμη μία θέση από ανεξάρτητο βουλευτή. Για το λόγο αυτό έγινε κλήρωση για δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών. Τις δύο αυτές θέσεις θα πάρουν οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Ωστόσο, δεδομένου ότι στα χέρια του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν είχε ακόμη την επίσημη επιστολή διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου, θεωρήθηκε παράτυπη και η κλήρωση για δύο ανεξάρτητους βουλευτές. Στην Επιτροπή εκ μέρους της ΔΗΣΥ κανονικά συμμετείχε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Οι διεργασίες εκ μέρους της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής προχώρησαν με σπουδή, καθώς στις 17:00 επρόκειτο να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ την Τετάρτη η Συμφωνία «μπαίνει» στην Ολομέλεια και ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης.
- Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι «μαύρες τρύπες» στη λειτουργία του – Οι δήθεν δικαιούχοι υπέβαλαν μισθωτήρια χωρίς σφραγίδα
- Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- Λίβανος: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους της νότιας Βηρυτού – «Σώστε τις ζωές σας, εκκενώστε τα σπίτια σας»
- Ολυμπιακός: Τα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και ο Ροντινέι
- Από το πλατό του Ted Lasso στα γήπεδα των ΗΠΑ: Ο Κρίστο Φερνάντες ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής στα 35 του
- Γερουλάνος: Η Ελλάδα να γίνει ξανά γέφυρα συνεννόησης, υπερασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο
- Διευκρινίσεις Γαλλίας: Διαθέτει βάση στις ΗΠΑ για αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
- Στέγαση: Ζώντας στη χώρα με το μηδενικό απόθεμα κοινωνικής κατοικίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442