Ο οδικός χάρτης των εκλογών
Ο εκλογικός σχεδιασμός, γιατί περί αυτού πρόκειται, στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου με την απόπειρα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές
Oπως όλοι έχουν αντιληφθεί, η κυβέρνηση προχωρεί βήμα-βήμα προς τις εκλογές. Αυτό δείχνουν η οριστική πλέον απόφαση για τη μείωση των συντάξεων, η καταβολή κοινωνικού μερίσματος στα φτωχά νοικοκυριά και στους χαμηλοσυνταξιούχους, η καταβολή επιδόματος ενοικίου, ακόμη και στεγαστικού δανείου στους ανέργους και ακόμη οι χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση ΟΑΕΔ και, τέλος, η μικρή έστω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019. Οσοι δεν πρόσεξαν, πέρα από τις μονιμοποιήσεις 7.500 συμβασιούχων, μεταξύ αυτών το σύνολο των αναπληρωτών καθηγητών, ξεκίνησαν τα προγράμματα για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων στο Δημόσιο και 6.000 ανέργων σε επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ολες αυτές οι κινήσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένα στρώματα (πραγματικά οικονομικά αδυνάτους, νέους ανέργους και επιστήμονες) έχουν κόστος το οποίο θα καλυφθεί, όπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Μυτιλήνη, από την υπερφορολόγηση μεσαίων και πιο εύπορων στρωμάτων. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει στοχεύσει στην εκλογική της πελατεία, προχωρεί σε αναδιανομή όχι πλούτου αλλά των βαρών που η ίδια έχει επιβάλει και ελπίζει να κλείσει τη δημοσκοπική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία τους αμέσους επόμενους δύο το πολύ τρεις μήνες.
Αξίζει να σημειώσουμε και κάτι ακόμη. Μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εμφανιστεί εκτός προγράμματος δύο φορές αιφνιδιαστικά στη Βουλή, απόντος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος επίσης προφανής. Ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει πολιτικό στίγμα στις παροχές που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός και να πιστωθεί προσωπικά τις επιλογές, χωρίς μάλιστα να ακούσει τον αντίλογο της αντιπολίτευσης.
Ο εκλογικός σχεδιασμός, γιατί περί αυτού πρόκειται, στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου με την απόπειρα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές (αν το επιτρέπουν οι συνθήκες).
Οι προσεκτικοί παρατηρητές μπορούν να δουν ότι συμπίπτει με τον οδικό πολιτικό χάρτη που προβλέπει ότι έως τότε θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα κλείσει με τη συζήτηση και πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή. Και αυτό που θα απομένει είναι η έγκριση ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό από την εθνική αντιπροσωπεία και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Μήπως εν τέλει ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτα προβλέψιμος και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα ψηφίσουμε…
- Οι καλλιτέχνες που χάσαμε το 2025, μέσα από τα δικά τους λόγια
- Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα – Σκοτώθηκαν και έξι τζιχαντιστές
- Με Τζόουνς στην αποστολή η Παρτιζάν για Βαλένθια
- Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη: Νεαροί πόζαραν ανενόχλητοι δίπλα στη λάβα
- Gift card από τα Public: Χριστούγεννα χωρίς το άγχος της επιλογής
- Ξεμπλοκάρει η οικοδομή – Σε ποιες περιοχές καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Σέιμπεν Λι – Οδεύει προς Εφές
- Περαιτέρω αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442