Η Γερμανία ελπίζει και ανησυχεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Με ελπίδα για μια στροφή στην πολιτική του προέδρου Τραμπ αντιδρούν γερμανοί πολιτικοί στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών. Η πλειονότητα ωστόσο συμφωνεί ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της ΕΕ
Την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ οι Ρεμπουμπλικανοί του προέδρου Τραμπ χάνουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κατάφεραν ωστόσο να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία. Σε μια πρώτη αντίδραση ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι οι εκλογές ανέδειξαν το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.
Δυστυχώς όμως, τόνισε, παρόμοια είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης. Παράλληλα ο γερμανός υπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο από τη στιγμή που Ουάσιγκτον, στο πνεύμα της πολιτικής America First, αποχωρεί πλέον σταδιακά από διεθνείς συμφωνίες. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ οφείλει να απαντήσει με ενιαία φωνή σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ, η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα επιδιώξει με αυτήν την επανεκλογή του το 2020. Η γερμανίδα πολιτικός τάσσεται ωστόσο υπέρ της καλλιέργειας στενότερων σχέσεων με τις αμερικανικές πολιτείες, παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον αμερικανό πρόεδρο.
Πιο συντηρητικοί από εδώ και στο εξής οι Ρεπουμπλικανοί;
Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες χαιρέτισε το καλό εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοκρατών τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλλιέργεια φόβου, τις μονομερείς ενέργειες και τα συνθήματα κατά των μειονοτήτων. Για εμάς τους Ευρωπαίους το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων, ταυτόχρονα όμως στόχος μας είναι να αποκτήσει η ΕΕ με τη στήριξη των χωρών-μελών δυνατότερη φωνή σε διεθνές επίπεδο».
Απογοητευμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίζεται η διευθύντρια της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικών Πολιτικής Ντανιέλα Σβάρτσερ. Μιλώντας στην DW η γερμανίδα πολιτικός επιστήμονας τονίζει ότι «από ευρωπαϊκή σκοπιά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, μιας και θα σήμαιναν αυστηρότερο έλεγχο του προέδρου Τραμπ από τους Δημοκρατικούς».
Ο πολιτικός επιστήμονας Μίχαελ Βερτς από τη δεξαμενή σκέψης Center for American Progress στην Ουάσιγκτον δήλωσε στον ραδιοσταθμό DLF ότι η απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά «βαρύτατη ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς διότι έχασαν πολλούς μετριοπαθείς βουλευτές με συνέπεια η ήδη συντηρητική κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να γίνει ακόμα πιο συντηρητική».
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας