Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
18 Οκτωβρίου 1981: Η νίκη της Αλλαγής

18 Οκτωβρίου 1981: Η νίκη της Αλλαγής

Κάνοντας χρήση συνθημάτων όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή», ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο και να παραμείνει σε αυτόν έως το καλοκαίρι του 1989

18 Οκτωβρίου 2018: η επέτειος των 37 χρόνων από την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ξαναφέρνει στο μυαλό των μεγαλύτερων σε ηλικία Ελλήνων και Ελληνίδων την εικόνα μιας άλλης εποχής, με τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά, ύστερα από μια επταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη (1974-1981), στα πρώτα μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε θριαμβεύσει με ποσοστό 48,07% (172 έδρες στο κοινοβούλιο). Η μέχρι τότε κυβερνητική παράταξη, η ΝΔ, είχε περιοριστεί στο 35,87% των ψήφων (115 έδρες), ενώ το ΚΚΕ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 10,93% (13 έδρες). Τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές του 1981 δεν είχαν καταφέρει να εκλέξουν βουλευτή.

Κάνοντας χρήση συνθημάτων όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή», ο Ανδρέας Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και εκφράζοντας μοναδικά τους πόθους και τις προσδοκίες ενός μεγάλου, πλειοψηφικού τότε, τμήματος του ελληνικού λαού, κατάφερε να ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο και να παραμείνει σε αυτόν έως το καλοκαίρι του 1989, όταν ηττήθηκε από τη ΝΔ του μεγάλου αντιπάλου του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων, με την πολυτέλεια που μας προσφέρει η μεγάλη πλέον χρονική απόσταση από τα γεγονότα, μας επιτρέπει να υπερβούμε φανατισμούς και διαχωρισμούς, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε όσο λίγοι άλλοι πολιτικοί άνδρες στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ήταν πριν και πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα, με αρετές αλλά και αδυναμίες.

Σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, που μεταδόθηκε τα ξημερώματα της 19ης Οκτωβρίου, ο θριαμβευτής των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου 1981 είχε τονίσει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο, όπως το είχαμε τονίσει και στο παρελθόν, να οδηγήσουμε την χώρα σε οποιαδήποτε περιπέτεια. Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής. Και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί μας δώσατε αυτήν την ευκαιρία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για την Νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μιαν Ελλάδα που θα ανήκει στον λαό της, μιαν Ελλάδα που θα την διαφεντεύει ο λαός της.

»Απόψε γιορτάζουμε την νίκη. Πρώτα απ’ όλα των δημοκρατικών θεσμών, που καταξιώθηκαν στις 18 του Οκτώβρη του 1981. Γιορτάζουμε την νίκη της Αλλαγής. Και θα ‘θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από τον λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας.

»Γεια σας, ευχαριστώ, και να ξέρετε πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής, που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας».

Από τη δική του πλευρά, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο Γεώργιος Ράλλης, εν μέσω των πανηγυρισμών των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει με νόημα: «Ελπίζω οι Έλληνες να μην μετανοήσουν στο μέλλον για την σημερινή τους επιλογή».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024