Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ ανέφερε πως με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει εκκρεμής
Επίθεση στην κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι
«η Οδύσσεια της ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία συνεχίζεται».
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει εκκρεμής.
Οι οφειλές αυτές, όπως είπε, διατηρούνται μέχρι και σήμερα υψηλές, στα 2,7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί, για την αποπληρωμή τους, δανειακοί πόροι 7 δισ. ευρώ. «Αποδεικνύεται έτσι ότι, εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας, δημιουργούνται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και η ημερομηνία πλήρους εκκαθάρισής τους όλο και μετατίθετα»ι.
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι με βάση το 3ο Μνημόνιο, «η αποπληρωμή τους θα ολοκληρωνόταν έως το τέλος του 2016. Στη συνέχεια, με βάση τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2017 και κατόπιν για το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου 2018. Ούτε όμως αυτή η δέσμευση υλοποιήθηκε. Αποτέλεσμα, η πλήρης εκκαθάρισή τους να μετατίθεται για το τέλος του έτους και να βασίζεται αποκλειστικά στα υπερ-πλεονάσματα και στην υπερ-φορολόγηση των πολιτών. Επιβεβαιώνεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία είναι έννοιες ασύμβατες».
Η Νέα Δημοκρατία, συμπλήρωσε, «έχει προτείνει και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, με πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -οι δαπάνες του οποίου έχουν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας- με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και με τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης, μέσω του τραπεζικού συστήματος».
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)












































![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442