Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα για 1 λεπτό
Υλικά (για 80 κομμάτια)
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο, αποξηραμένο
1/4 ποτήρι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1 κολοκυθάκι, τριμμένο
1 αγκινάρα, τριμμένη
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
250 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 βάζο έτοιμα αμπελόφυλλα (200 γρ. καθαρό βάρος)
1-2 λεμόνια, για το τέλος
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και το μισό λάδι.
Βγάζουμε τα φύλλα από το βάζο και τα ξεδιπλώνουμε σε καθαρό πάγκο εργασίας με την ανάποδη πλευρά τους προς τα πάνω. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης στη μέση περίπου κάθε φύλλου, τυλίγουμε και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Φροντίζουμε να μην τυλίξουμε πολύ σφιχτά, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Αφήνουμε στην άκρη καμιά δεκαριά αμπελόφυλλα χωρίς να τα τυλίξουμε.
Απλώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας τα αμπελόφυλλα που κρατήσαμε. Αλατίζουμε και τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια σε στρώσεις, που η μία θα πατάει επάνω στην άλλη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια. Ακουμπάμε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, ώστε να μη διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα προτού τα σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.
πηγη: Γευσιγνώστης
- «Είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις της γενιάς μας» – H Μάργκοτ Ρόμπι για τον Τζέικομπ Έλορντι στα Ανεμοδαρμένα Ύψη
- Διαδοχικές παρεμβάσεις Καραμανλή για αγροτικό και κρίση θεσμών – Τι θα πει για δύο θέματα που καίνε την κυβέρνηση
- Τα ωραία του «Αναστό»
- Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: Νεκροί 18 μετανάστες μετά από ναυάγιο
- Νυχτερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Παλαιό Φάληρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
- Premier League: Καθάρισε τη Σάντερλαντ και πλησίασε την κορυφή η Σίτι, νέα «γκέλα» για την Τσέλσι


