Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρουβίκωνας:Το «άνοιγμα στην κοινωνία» προβληματίζει τις αρχές

Ρουβίκωνας:Το «άνοιγμα στην κοινωνία» προβληματίζει τις αρχές

Με εντυπωσιακά κλιμακούμενη δράση τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της οποίας η μία «παρέμβαση» διαδέχεται την άλλη σε απόσταση μόλις λίγων ημερών, ο Ρουβίκωνας διεκδικεί πλέον σταθερή θέση στο σκηνικό της χώρας.

Με εντυπωσιακά κλιμακούμενη δράση τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο
της οποίας η μία «παρέμβαση» διαδέχεται την άλλη σε απόσταση μόλις λίγων
ημερών, ο Ρουβίκωνας διεκδικεί πλέον σταθερή θέση στο σκηνικό της
χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»
, ερευνητές, διανοητές αλλά και εκπρόσωποι των Αρχών τονίζουν ότι έχει γίνει «εξόχως επικίνδυνος, πολιτικά», καθώς πολλαπλασιάζει με ραγδαίους ρυθμούς τα ερείσματά του στην κοινωνία, ως άλλος Ζορό, που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί το δίκαιο των αδυνάτων. Το υποδηλούν ακόμη και πρόσφατα, ποσοτικά, στοιχεία ερευνών περί την ανοχή στη βία∙ τόσο εντυπωσιακά, που μπορούν να κάνουν εκπροσώπους της πολιτικής ζωής να

«Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον». Η φράση-μότο σε κείμενο καταγγελτικό για τη Δικαιοσύνη έγινε φέιγ βολάν και πέταξε στον αέρα από τα χέρια μελών του Ρουβίκωνα κατά την «επίσκεψή» τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων
Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

«Ο Ρουβίκωνας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχική συλλογικότητα, απευθύνεται όμως σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, έχει ανοίξει την ομπρέλα, με αποτέλεσμα να εντάσσεται στα κοινωνικού τύπου κινήματα. Προχθές ακόμη απηύθυνε πρόσκληση σε κόσμο που αντιμετωπίζει την απειλή του πλειστηριασμού για το ακίνητό του, υποσχόμενος βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα συνταχθούν μαζί του, ίσως όμως να μη θέλουν και να τον σταματήσουν» τονίζει η κυρία Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. «Με επιστημονικούς όρους, θα λέγαμε ότι ανήκει στα κινήματα «ήπιας δράσης» , μιας δράσης «χαμηλού κόστους», καθώς το κράτος δεν αναγκάζεται να πάρει κοστοβόρα μέτρα για να την ανακόψει.

Τέτοια κινήματα συναντώνται συχνά στην Ισπανία, χώρα που διαθέτει μεγάλη και σοβαρή ιστορία ως προς τα κινήματα αναρχίας – θυμηθείτε ακόμη και το κίνημα των Αγανακτισμένων, από εκεί ξεκίνησε. Συναντώνται επίσης στη Λατινική Αμερική, σε χώρες όπως η Χιλή και το Μεξικό, με διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν με τη φτώχεια, το νερό, την καταστροφή του περιβάλλοντος από κατασκευαστικές εταιρείες, στον Αμαζόνιο».

Η παρέμβαση στην Ευελπίδων δεν έγινε, βεβαίως, τυχαία. Ο Ρουβίκωνας βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αφότου (τον Οκτώβριο του 2017) η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου διέταξε έρευνα μετά την «επίθεση» της συλλογικότητας σε γιατρό, στον «Ευαγγελισμό», τον οποίο απειλούσαν «γιατί παίρνει φακελάκι» – όπως τουλάχιστον ισχυρίζονταν τα ίδια του τα μέλη σε σχετικό βίντεο.

Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συνενωθεί περισσότερες από δέκα δικογραφίες – υποθέσεις με πρωταγωνιστή τον Ρουβίκωνα, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική της φάση, με τη συνεργασία και της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών, όπου έχει επιχειρηθεί η ταυτοποίηση μελών της συλλογικότητας. Και αυτό με μεγάλη δυσκολία, καθώς συνήθως φορούν κουκούλες ή πρωταγωνιστούν σε οπτικό υλικό θολό, που ενίοτε δείχνει μόνο πόδια. Οταν η επίθεση είναι στοχευμένη άλλωστε σε πρόσωπα, όπως συνέβη προσφάτως με συμβολαιογράφο, η κάμερα δεν έχει λόγο να εστιάζει παρά μόνο σε αυτόν που υφίσταται την «τιμωρία».

«Ζυγισμένες κινήσεις»

Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει την έκβαση της έρευνας των δικαστικών αρχών, είναι εντούτοις σαφές ότι η μέχρι σήμερα πολύ προσεκτική δράση του Ρουβίκωνα κινείται στο φάσμα των πλημμελημάτων. «Θα υπέθετα ότι έχουν νομικό σύμβουλο, οι κινήσεις τους είναι εξαιρετικά ζυγισμένες» επισημαίνει πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει. «Στο σημείο αυτό, ο φόβος παίζει τον δικό του ρόλο, καθώς υπό το καθεστώς του κάποιοι οι οποίοι έχουν υποστεί επιθέσεις ή, έστω, έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρές τους, προτιμούν να μην περάσουν στην αντεπίθεση δικαστικά, στη δεύτερη περίπτωση επιλέγουν να κρατήσουν διά παντός το στόμα τους κλειστό».

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024