Επεκτείνεται η χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ
Ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, που προβλέπει την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, που προβλέπει την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 69 βουλευτές (προερχόμενοι από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ), ενώ από αυτήν απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που προκάλεσαν υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, τον περασμένο Απρίλιο.
Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε το νέο νόμο ως αντισυνταγματικό και προειδοποίησε ότι με την υιοθέτησή του η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».
Επιφυλάξεις για το νόμο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις προηγούμενες ημέρες, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και να αναπέμψει το νόμο στη Βουλή.
Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ με την ευρωπαϊκή πρακτική και είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας.
Την ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
- Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ: Νεκρός ο ηγέτης ένοπλης συμμορίας που υποστήριζε το Ισραήλ στη Γάζα
- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Λουίζ και Άλαστερ, τα πρώτα από τα 13 εκατ. παιδιά του σωλήνα στον κόσμο
- Επιτέλους, σοβαρευτείτε ή στην τελική «βουλώστε το»!
- Μένης Κουμανταρέας: Μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό
- Μαθητής συνελήφθη με μεγάλη χασίς στην Κρήτη
- Fox News: «Ο Ντόντσιτς ζήτησε από τους Λέικερς τον Αντετοκούνμπο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442