PRAKSIS: Με διαφάνεια η πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα
Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα πρέπει να καθορίζεται από διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Roche να αποσύρει από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ το ογκολογικό φάρμακο Cotellic για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος.
Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα πρέπει να καθορίζεται από διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Roche να αποσύρει από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ το ογκολογικό φάρμακο Cotellic για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος.
Βέβαια στη συνέχεια η φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε να χορηγήσει δωρεάν το φάρμακο στους 50 περίπου ασθενείς που βρίσκονται ήδη υπό θεραπεία.
Η PRAKSIS κάνει λόγο για εκβιαστική τακτική της Roche που δημιουργεί προβληματισμό «για την ισχύ και την ελευθερία που απολαμβάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά και για τις συνέπειες αυτών των παραγόντων στη δημόσια υγεία» και χαρακτηρίζει απαράδεκτες και ηθικά καταδικαστέες τις αποφάσεις για την απόσυρση φαρμάκων.
Τέλος, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν ενεργά σε διαπραγματεύσεις τιμών ώστε να εξασφαλιστεί οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε όφελος όλων των ασθενών, να διεξάγουν αυτές τις διαπραγματεύσεις με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία καθώς η μυστικότητα ενθαρρύνει τον εκβιασμό και εμποδίζει τους ασθενείς από το να ζητούν λογοδοσία από όλα τα μέρη και να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των μερών.
«Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα για όλους τους ασθενείς πρέπει να καθορίζεται μέσω διαφανών και δημόσια υπεύθυνων διαδικασιών και όχι μέσω φιλανθρωπικού τύπου εμπορικών και εταιρικών στρατηγικών μάρκετινγκ», καταλήγει η PRAKSIS.
health.in.gr
- Εισβολές και ναρκοτρομοκρατία: Πώς η «έκτακτη ανάγκη» έγινε η καραμέλα του Τραμπ για την επέκταση της εξουσίας του
- Ο Νικολάς Μαδούρο ως «ταξιτζής» δηλώνει έτοιμος για να συζητήσει με τις ΗΠΑ για πετρέλαιο και ανάπτυξη
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)













































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442