Θεοχάρης: Σε δράσεις για μείωση της φτώχειας το πλεόνασμα
Σε μείζον θέμα της τρίτης αξιολόγησης έχει εξελιχθεί η διάθεση του
μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του 2017, το οποίο υπολογίζεται να
φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, εκφράζει
σε συνέντευξή του στο in.gr την πρότασή του για το που πρέπει να
διανεμηθεί το υπέρ-πλεόνασμα.
Σε μείζον θέμα της τρίτης αξιολόγησης έχει εξελιχθεί η διάθεση του μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του 2017, το οποίο υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, εκφράζει σε συνέντευξή του στο in.gr την πρότασή του για το που πρέπει να διανεμηθεί το υπέρ-πλεόνασμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης «διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις με τελευταία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποτύχει να αναμορφώσουν τις κοινωνικές δαπάνες. Τα τελευταία οκτώ έτη όσο αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας».
Χαρακτηριστικό της αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναφέρει ο ανεξάρτητος βουλευτής, είναι το γεγονός πως μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως το πρώτο νομοσχέδιο της για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και το μέρισμα κοινωνικής δικαιοσύνης δε συνέβαλαν ούτε στο ελάχιστο στην αλλαγή της τάσης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.
Έτσι, ο κ. Θεοχάρης προτείνει αντί η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις προσδοκίες για υπερ-πλεόνασμα με επικοινωνιακούς όρους, να το χρησιμοποιήσει μέσω στοχευμένων δράσεων για τη μείωση των ποσοστών φτώχειας.
Μετά τον Φεβρουάριο το χρέος
Για το θέμα του χρέους ο κ. Θεοχάρης σημειώνει ότι «καθίσταται όλο και πιο πιεστικό λόγω της ανάγκης χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που το χρηματοδοτούν. Η πίεση για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να διατηρηθεί το ΔΝΤ στο υπάρχον πρόγραμμα ως ο βασικός συνήγορος της ανάγκης για επιθετική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».
Ως τον Ιανουάριο, σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, είναι απαραίτητο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα ώστε τον Φεβρουάριο που το ταμείο έχει προγραμματίσει να πάρει τις τελικές αποφάσεις του για το πρόγραμμα να αποφασίσει την παραμονή του.
«Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η παραμονή του ΔΝΤ θα ανοίξουν τη διαπραγμάτευση για το χρέος και θα επιτρέψουν τη μείωση των επιτοκίων, διευκολύνοντας τη απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.
Ανδρομάχη Παύλου
in.gr
- Ανεμοδαρμένα Ύψη – Ο Τζέικομπ Ελόρντι και η Μάργκοτ Ρόμπι απόλαυσαν την ερωτική ιστορία «στην πραγματικότητα»
- Το κίνημα για τα Τέμπη έγινε για περισσότερη δημοκρατία όχι για λιγότερα δικαιώματα
- «Θέλει μεγάλη αυτοπεποίθηση να κάνει κάτι τέτοιο» – Ο Ανρί αποθέωσε τον Κωστούλα για το «ψαλιδάκι» (vids)
- Αυξήσεις και φέτος στα ασφάλιστρα υγείας
- Να δώσει συνέχεια στο σερί κόντρα στη Μακάμπι ο Ολυμπιακός – Ψάχνει αντίδραση στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442