Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος σε Βένετο και Λομβαρδία
Xλιαρή χαρακτηρίστηκε η προσέλευση των κατοίκων στις κάλπες στην Λομβαρδία και πιο δυναμική στην περιφέρεια του Βένετο για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που ζητεί την διοικητική και φορολογική αυτονομία στις περιοχές αυτές.
Xλιαρή χαρακτηρίστηκε η προσέλευση των κατοίκων στις κάλπες στην Λομβαρδία και πιο δυναμική στην περιφέρεια του Βένετο για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που ζητεί την διοικητική και φορολογική αυτονομία στις περιοχές αυτές.
Μέχρι τις 7 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, στην περιφέρεια Βένετο, η συμμετοχή είχε αγγίξει το 50,1%, ενώ στη Λομβαρδία, την ίδια ώρα, υπολογίσθηκε γύρω στο 30%.
Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόσθεσε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών.
Οι βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία κάλεσαν την Κυριακή τους κατοίκους να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 τοπική ώρα για τα 7.900.000 των ψηφοφόρων στη Λομβαρδία, και τα 4.000.000 στο Βένετο.
Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο. Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική.
Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας.
Στο Βένετο οι κάτοικοι θα ψηφίσουν με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι και χάρτινο ψηφοδέλτιο. Στη Λομβαρδία, όμως, η περιφέρεια αγόρασε νέα «τάμπλετ» για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
in.gr
- Μέση Ανατολή – Θεοχάρης: Έτοιμα τα σχέδια για την απομάκρυνση των Ελλήνων σε περίπτωση εκκένωσης
- Κουβέιτ: Συνετρίβη αμερικανικό μαχητικό F-15 – Καπνός υψώνεται στην περιοχή που βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ
- Ψάχνει αντίδραση και… διπλό στην Ποντγκόριτσα η Εθνική
- Το 18,8% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει καμία γυναίκα σε ηγετική θέση
- «Μαμά, πώς ήσουν τη δεκαετία του ’90;» – Η Ντρου Μπάριμορ θυμάται την πιο ατίθαση φάση της
- Μάβερικς – Θάντερ 87-100: «Πάτησε» με 30άρα το Ντάλας ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (vids)
- Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Έγινε μητέρα για πρώτη φορά, κανείς δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη της
- Drone Strike Hits British RAF Base in Cyprus
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442