«Success story» στη Βόρειο Κορέα με ανάπτυξη 3,9%
Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% το 2016, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξή του τα τελευταία 17 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ν.Κορέας.
Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% το 2016, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξή του τα τελευταία 17 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ν.Κορέας.
Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ στην Β.Κορέα καταγράφεται παρά το γεγονός της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο που χαρακτήρισε τις εξελίξεις την προηγούμενη χρονιά.
Κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ είχαν οι τομείς της ενέργειας αλλά και της εκμετάλλευσης ορυχείων.
Οι εξαγωγές κατέγραψαν επίσης αύξηση κατά 4,6%, με την Κίνα να αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό και εμπορικό της εταίρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών της είχε καταγραφεί στο 11,8% το 2013.
Η Βόρεια Κορέα δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης της. Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας προχωρεί στην δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία του βορειοκορεατικού ΑΕΠ από το 1991, μετά την ανάλυση των πληροφοριων που λαμβάνει από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006 αναφορικά με την πορεία εξέλιξης του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζεται προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση των κυρώσεων μετά την πραγματοποίηση πέντε πυρηνικών δοκιμών, αλλά και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης.
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα από την Βόρεια Κορέα στερώντας από την Πιονγκγιάνγκ ένα πολύτιμο έσοδο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταλογίσει «αδράνεια» στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά πως το Πεκίνο δεν εξάντλησε όλο το περιθώριο άσκησης της επιρροής του στην Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τον τερματισμό των προγραμμάτων πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)
- Τι είπε ο Σπανούλης για τη μεγάλη νίκη επί της Παρί και τη μεταγραφή του Τζόσεφ
- Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρώτα και πάνω από όλα» – Τι είπε για αγρότες και Τσίπρα
- Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442