Βενεζουέλα: Μαδούρο και αντιπολίτευση ξεκινούν διάλογο με… την χάρη του Πάπα
Με την πολιτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα να επιδεινώνεται, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε διάλογο με την αντιπολίτευση, υπό τη διαμεσολάβηση του Βατικανού. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Κυριακή σε νησί της Καραϊβικής, με διαμεσολαβητές από την Αγία Έδρα, και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι χαμηλές.
Με την πολιτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα να επιδεινώνεται, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε διάλογο με την αντιπολίτευση, υπό τη διαμεσολάβηση του Βατικανού, έπειτα από την επίσκεψη του Μαδούρο στη Ρώμη.
Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Κυριακή σε νησί της Καραϊβικής, με διαμεσολαβητές από την Αγία Έδρα, και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι χαμηλές. Προηγούμενες απόπειρες διαλόγους είχαν καταγράψει ελάχιστη πρόοδο και η πόλωση έχει πλέον οξυνθεί ακόμη περισσότερο.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα «πραξικοπήματος διά δημοψηφίσματος», η αντιπολίτευση βγάζει στο δρόμο τους υποστηρικτές της μετά τα δικαστικά εμπόδια στο στήσιμο κάλπης.
Στο τέλος της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Βατικανό, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανέφερε πως «ανοίγουμε διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της νόμιμης κυβέρνησης».
Η πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήταν ένα μείγμα δυσπιστίας και αιφνιδιασμού, καθώς φάνηκε ότι αρκετοί δεν είχαν σε γνώση τους την εξέλιξη.
«Ο διάλογος δεν μπορεί να σημαίνει στρατηγική της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο» ανέφερε ο επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χεσούς Τορεάλμπα μετά τη συνάντηση με τον νούντσιο του Βατικανού στο Καράκας.
Ο Ενρίκε Καπρίλες, που ήταν δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος, είπε χαρακτηριστικά πως έμαθε από την τηλεόραση για το διάλογο. «Δεν έχει ξεκινήσει κανένας διάλογος στη Βενεζουέλα» είπε, προσθέτοντας πάντως πως θα έπαιρνε μέρος εάν η πρόσκληση ερχόταν από την Καθολική Εκκλησία. «Αυτοί οι διάβολοι θέλουν την καλή πίστη του Πάπα Φραγκίσκου για κερδίσουν χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.
Μέχρι νεωτέρας, η αντιπολίτευση έχει καλέσει για την Τετάρτη σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η ατζέντα των συνομιλιών την Κυριακή είναι ακόμη θολή, και στο τραπέζι θα καθίσουν επίσης ως διαμεσολαβητές ο πρώην ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και οι πρώην πρόεδροι Δομινικανής Δημοκρατίας και Παναμά, Λεονέλ Φερνάντες και Μαρτίν Τορίχος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κηφισιά: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 197 χλμ/ώρα – Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
- Μητσοτάκης για Ιράν: Δεν κακοκαρδίζει Ισραήλ – ΗΠΑ, αλλά «πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
- Διαψεύδει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων προς την Κύπρο
- Ο Κόντης και η… παρερμηνεία για τον Παναθηναϊκό
- Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της
- Αμερικανικές βάσεις: Πού βρίσκονται οι σημαντικότερες σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη – Πόσες έχει η Ελλάδα και η Κύπρος
- Ιράν: Τι λένε Έλληνες που βρίσκονται σε Άμπου Ντάμπι, Ντόχα και Μπαχρέιν
- Από την Κοιλάδα των Βασιλέων στα μικρόφωνα του BBC: Η αποκάλυψη του Τουταγχαμών έπειτα από 3.300 χρόνια σιωπής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442