Κατεπείγον να αρχίσει τώρα το βρετανικό διαζύγιο, λένε οι έξι «παλιοί» της ΕΕ
Κοινή γραμμή για άμεσο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης ΕΕ-Βρετανίας για τους όρους του Brexit κρατούν τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι». Όσον αφορά την κρίση που ανοίγει στην ίδια την ΕΕ, κάλεσαν σε επιστροφή στο πνεύμα των πατέρων της ενοποίησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα είναι «εντατικές».
Κοινή γραμμή γύρω από την επιτακτικότητα της ανάγκης να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση ΕΕ και Βρετανίας για τους όρους του Brexit κρατούν τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης στην πρώτη συνάντησή τους στο Βερολίνο, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι». Όσον αφορά την κρίση που ανοίγει στην ίδια την ΕΕ, κάλεσαν σε επιστροφή στο πνεύμα των πατέρων της ενοποίησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα είναι «εντατικές».
Αξιωματούχοι από την Ευρώπη επαναλάμβαναν ήδη από την Παρασκευή την ανάγκη «γρήγορου και καθαρού» διαζυγίου με στόχο να αποφευχθεί παράταση της αβεβαιότητας.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, εκ των πραγμάτων διπλών (που θα ξεκαθαρίζει τι θα μείνει από τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα και ποιο θα είναι το καθεστώς της Βρετανίας από εδώ και πέρα), περνάει αναγκαστικά και από το ζήτημα της Ντάουνινγκ Στριτ. Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο βρετανός πρωθυπουργός είχε δώσει ορίζοντα τον Οκτώβριο για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Λονδίνο.
- «Λυπούμαστε, αλλά φύγετε γρήγορα» λέει η ΕΕ στη Βρετανία
- Στο Βερολίνο οι ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ μετά το Brexit
Το Λονδίνο από την πλευρά του δεν έχει δείξει να βιάζεται: Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως το έργο του διαζυγίου θα είναι καθήκον του διαδόχου του, ο οποίος αναμένεται να έχει αναδειχθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ ούτε ο Μπόρις Τζόνσον -«στρατηγός» του Brexit στο Λονδίνο και ένας από τους θεωρούμενους πιθανότερους διεκδικητές της θέσης του Κάμερον- διαπιστώνει «λόγο για βιασύνη».
Μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο το πρωί του Σαββάτου, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου υπογράμμισαν πως η ΕΕ επιδιώξει άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για έναρξη του διαζυγίου με το Λονδίνο.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη» για άμεση έναρξη «ώστε να μην έχουμε περίοδο αβεβαιότητας με οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις».
Κάλεσε σε άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 ώστε οι 27, πλέον, χώρες της ΕΕ «να επιστρέψουν στο πνεύμα των πατέρων της ευρωπαϊκής ενοποίησης». «Εναπόκειται σε εμάς να αναζωογονήσουμε αυτό το πνεύμα» υπογράμμισε.
Ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό», ενώ υπογράμμισε πως η ΕΕ έχει μπροστά της «εντατικές συνομιλίες».
«Πρέπει να υπάρξει διαύγεια, ο [βρετανικός] λαός μίλησε και πρέπει να εφαρμοστεί η απόφασή του» είπε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
- Όταν ο χρόνος σταματά: Τα συγκλονιστικά βίντεο από την τραγωδία της Θύρας 7
- Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι
- 08/02/1981: 45 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 (vids+pics)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]
- Φιορεντίνα – Τορίνο 2-2: «Ψυχρολουσία» για τους «βιόλα» στις καθυστερήσεις!
- Στα 5,90μ. «πέταξε» ο Εμμανουήλ Καραλής στο «Fly Athens Indoor»! (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442