Κατάινεν: Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε στην προώθηση επενδύσεων
Η ΕΕ και η ΕΤΕπ μπορούν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση στην Ελλάδα, χωρίς κρατική ή τραπεζική επιχορήγηση επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ.Κατάινεν. Αναλύοντας το σχέδιο του για την ανάπτυξη στη Βουλή, έδωσε έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ μίλησε για τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση επενδύσεων. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε είπε, τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης του σκληρού- όπως αναγνώρισε- προγράμματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση εδώ στην Ελλάδα, χωρίς κρατική ή τραπεζική επιχορήγηση επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς. Υπάρχει γραφείο στην Αθήνα, έτοιμο να βοηθήσει. Δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης από το ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει παρανόηση, ότι πρέπει η χώρα να εγκρίνει τα ιδιωτικά έργα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε ο κ. Κατάινεν.
Αναλύοντας το σχέδιο του για την ανάπτυξη στη Βουλή, έδωσε έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ μίλησε για τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση επενδύσεων. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε είπε, τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης του σκληρού- όπως αναγνώρισε- προγράμματος που συμφώνησε η Ελλάδα με τους θεσμούς.
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»
«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό, εσείς, ως νομοθετικό σώμα, να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους ιδιώτες για να έρθουν επενδύσεις» τόνισε ο κ. Κατάινεν, μιλώντας στα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ευκαιρίες για την Ελλάδα».
«Η αντιπροσωπεία μας εδώ έχει τρόπους να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να βρει χρηματοδότηση, δεν χρειάζεται κάποιος να πάει στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει ιδιώτες επενδυτές και στην Ελλάδα. Είναι εργαλείο χρηματοδότησης κινδύνου και είναι ένα καλό όχημα για να έχουν χρηματοδοτήσεις οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορούν να ζητήσουν πόρους χωρίς να υπάρχει έγκριση του ελληνικού Δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΕΕ έδωσε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο για τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρα μας:
– Επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να ενημερωθούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό ταμείο για επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
– Συγκέντρωση ιδεών από επιχειρήσεις σχετικά με επενδυτικές ανάγκες και την οργάνωση επενδυτικής πλατφόρμας, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
– Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει η δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
– Ενεργοποίηση εκ νέου του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.
«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς. Υπάρχει γραφείο στην Αθήνα, έτοιμο να βοηθήσει. Δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης από το ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει παρανόηση, ότι πρέπει η χώρα να εγκρίνει τα ιδιωτικά έργα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε ο κ. Κατάινεν.
«Η βασική ιδέα του σχεδίου για την Ελλάδα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες και ταυτόχρονα να βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να επενδύσει στο κοινό μας μέλλον. Στόχος είναι να δοθεί χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες, όπως η αξιοποίηση της εξαιρετικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής και άλλων καινοτόμων γραμμών παραγωγής τροφίμων» πρόσθεσε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους θεσμούς, παραδεχόμενος, ταυτόχρονα, πόσο «σκληρές και δύσκολες είναι οι μεταρρυθμίσεις για τον λαό».
Ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος […] Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να επιλύεται. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, εφόσον πιστεύετε ότι θέλετε βοήθεια. Ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» κατέληξε ο κ. Κατάινεν.
Για εποικοδομητική συνεδρίαση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γ.Κατάινεν, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Βουλή.
Στην παρουσίασή του ο κ. Κατάινεν ανέπτυξε τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το «σχέδιο Γιούνκερ», καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική οικονομία.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ συμμετείχαν και οι πρόεδροι των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών, και πιο συγκεκριμένα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Καφαντάρη Χαρά, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μανιός Νικόλαος, αντίστοιχα.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουράκης στην τοποθέτησή του «είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ενισχύει την κοινωνική ανταποδοτικότητα της οικονομίας και θα λειτουργεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές ανάγκες.»
» Ταυτόχρονα, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην Ελλάδα το αναπτυξιακό πλαίσιο της Επιτροπής, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κοινωνικά πλήγματα και δεν θα ενισχύσει διαλυτικές τάσεις στην πραγματική οικονομία.»
Το πρώτο έργο έχει προεγκριθεί
Η ανάπτυξη του πρώτου έργου με ευρωπαϊκούς πόρους έχει προεγκριθεί και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα της εταιρείας, όπως έγινε γνωστό από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γ.Κατάινεν και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη.
Ο κ. Κατάινεν ανέλυσε τις δυνατότητες του γνωστού ως «πακέτο Γιούνκερ» ενώπιων Ελλήνων επιχειρηματιών στην εκδήλωση Info Day. Όπως εξήγησε το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ αποσκοπεί στην προώθηση των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης χωρίς κρατική ή τραπεζική επιχορήγηση και επιπλέον της χρηματοδότησης που παρέχουν τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Κατάινεν έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ:
«Σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να συμβάλω στην προώθηση των επενδύσεων και στη δημιουργία επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ. Μία δυνατότητα είναι να αξιοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για τη δημιουργία Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), γι’ αυτό και θα συναντηθώ με εκπροσώπους των τραπεζών, δεδομένου ότι πάντα χρειαζόμαστε έναν ενδιάμεσο νομικό κρίκο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών.»
» Τα αποτελέσματα ως τώρα των χρηματοδοτήσεων των ΜμΕ είναι πολύ ικανοποιητικά, με περισσότερες από 136.000 τέτοιες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.»
» Θέλω, λοιπόν, να ενθαρρύνω τις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για τη δημιουργία ΜμΕ, αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές να έρθουν σε επαφή με τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εδώ στην Αθήνα, στην περίπτωση που χρειάζονται χρηματοδότηση».
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε για την επίσκεψη Κατάινεν:
«Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν είναι σημαντική γιατί ήρθε στην Ελλάδα να προωθήσει το Επενδυτικό Σχέδιο του προέδρου Γιούνκερ.
» Είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας με χρήματα που δεν προέρχονται ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Είναι μια επιπλέον δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις και να ενισχυθεί η απασχόληση.
» Αυτή τη δυνατότητα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στη χώρα μας και γι’ αυτό υπάρχει ένας σημαντικός συνομιλητής που είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να δώσει κάθε πληροφόρηση όσον αφορά τη χρησιμοποίηση αυτής της δυνατότητας. Είναι, θα έλεγα, μια δυνατότητα ιδιωτικού δικαίου, δεν υπάρχει ποσόστωση, δεν περνάει κανείς από το κράτος, αλλά απευθύνεται απ’ ευθείας στην ΕΤΕπ».