Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας
Θέλοντας να δείξουν πως το διεθνές μέτωπο εναντίον της Βορείου Κορέας είναι αρραγές, πάρα τις επιφυλάξεις για το Πεκίνο, η Ρωσία και η Κίνα υπογράμμισαν από κοινού πως απορρίπτουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιόνγκγιανγκ και την κάλεσαν να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Κίνα σημείωσε ωστόσο την αντίθεσή της στο αμερικανικό σύστημα THAAD στη Νότιο Κορέα.
Θέλοντας να δείξουν πως το διεθνές μέτωπο εναντίον της Βορείου Κορέας είναι αρραγές, πάρα τις επιφυλάξεις για το Πεκίνο, η Ρωσία και η Κίνα υπογράμμισαν από κοινού πως απορρίπτουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιόνγκγιανγκ και την κάλεσαν να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Κίνα σημείωσε ωστόσο την αντίθεσή της στο αμερικανικό σύστημα THAAD στη Νότιο Κορέα.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσαν, σε κοινή τους δηλώσεις στη Μόσχα, ότι ότι η Κίνα πως δεν αναγνωρίζουν τις «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Βόρειας Κορέας.
Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και τις πυραυλικές εκτοξεύσεις που ακολούθησαν.
Την περίοδο αυτή διεξάγεται στη Νότια Κορέα κοινή στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή νοτιοκορεατικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με τη Βόρεια Κορέα να προσδίδει στην άσκηση αυτή χαρακτήρα άμεσης απειλής κατά της εθνικής της ασφάλειας.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν παρακολούθησε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και διέταξε την αναβάθμιση της ικανότητας πυρηνικής επίθεσης, μέσω της διεξαγωγής περισσότερων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δοκιμαστική εκτόξευση αναφέρεται η είδηση του πρακτορείου, αλλά εκτιμάται ότι πρόκειται για τη χθεσινή εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, που εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας και τελικά κατέπεσαν στη θάλασσα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
- Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα 2-1: Σοκ για τους Καταλανούς και «φωτιά» στη La Liga! (vid)
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442