Διάβημα διαμαρτυρίας στη Βιέννη για τη Διάσκεψη χωρών Δυτικών Βαλκανίων
Από το υπουργείο Εξωτερικών επιδόθηκε στην πρέσβη της Αυστρίας διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει ο Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση.
O πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε, χθες, Δευτέρα, στην πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα κυρία Αντρέα Αντρέα Ίκιτς Μπεμ διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.
Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.
Δήλωση Κοτζιά
Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την συνάντηση στη Βιέννη.
Σε δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».
Εξάλλου, προσθέτει, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών-μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει πως καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της ΕΕ, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Hampstead hoax: Κατήγγειλαν τον πατέρα τους για παιδοφιλία αλλά ήταν ψέμα – Η υπόθεση που δίχασε το διαδίκτυο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον Μακάριο Λαζαρίδη – Προσελήφθη ειδικός σύμβουλος σε υπουργείο χωρίς πτυχίο
- Η Ρεάλ, η δικαίωση του Τσάμπι Αλόνσο και η Λίβερπουλ
- Όχι άλλο πόλεμο! Όταν η πολεμική ειδησεογραφία μάς κάνει τα νεύρα κουρέλια
- Νέες απειλές Τραμπ: «Θα καταστραφεί όποιο πλοίο πλησιάσει»
- Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είναι σεξοβόμβα – «Κανόνας η ταπείνωση της γυναίκας»
- Χαμός στην Αργεντινή: Ποδοσφαιριστής φώναξε «βόμβα» μέσα σε αεροπλάνο και συνελήφθη (vid)
- UBS: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Ελκυστικές οι αποτιμήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442