Καταλονία: Κατηγορούμενος για «πολιτική ανυπακοή» ο Αρτούρ Μας
Ενώπιον της Δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας για την απαγγελία κατηγοριών για «πολιτική ανυπακοή» λόγω της διοργάνωσης στα τέλη του 2014 του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας παρά την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η κλήτευση έρχεται δύο ημέρες μετά τη νίκη του αυτονομιστικού μπλοκ στις τοπικές κάλπες της Καταλονίας. «Πολιτική δίωξη» καταγγέλλει η κυβέρνηση της Καταλονίας.
Ενώπιον της Δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας για την απαγγελία κατηγοριών για «πολιτική ανυπακοή» λόγω της διοργάνωσης στα τέλη του 2014 του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας παρά την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας προχώρησε στην κλήτευση δύο ημέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό Κοινοβούλιο.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτική δίωξη» δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Νέους Μουντέ στους δημοσιογράφους διαμηνύοντας ότι η απαγγελία κατηγοριών κατά του Μας δεν θα αλλάξει το πρόγραμμα των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας.
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει την πρόοδο που θα κάνουμε υπό απολύτως φυσιολογικές συνθήκες τις προσεχείς εβδομάδες, για να συσταθεί το καταλανικό Κοινοβούλιο βάσει του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής και να εφαρμοστεί ο ‘οδικός χάρτης’ του σχεδίου υπέρ της ανεξαρτησίας» δήλωσε η ίδια.
Ο Αρτούρ Μας είχε δηλώσει μετά τις εκλογές της Κυριακής ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας πήραν την «εντολή» του καταλανικού λαού να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, δηλαδή να οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία της το αργότερο έως το 2017.
Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν στη συμβολική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου του 2014 και σχεδόν 1,9 εκατομμύριο είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Οι μετέχοντες στο άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο δεν είχε νομική ισχύ, απαντούσαν σε δύο ερωτήματα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία κράτος;» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».
Καθώς η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αρνείτο ρητά από το 2012 τη διοργάνωση ανάλογου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ο Μας αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε νομική ισχύ.
Παρ’ όλα αυτά το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε ήδη απαγορεύσει το δημοψήφισμα, απεφάνθη ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας δεν είχε το δικαίωμα να την διοργανώσει καθώς έθιγε ένα εθνικό θέμα, την ενότητα της Ισπανίας, το οποίο ξεπερνούσε τα όρια των αρμοδιοτήτων του.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας κλήθηκε να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών, το οποίο γίνεται σχεδόν αυτομάτως σε αυτήν την περίπτωση στην Ισπανία.
Η έρευνα σε βάρος του για τη διοργάνωση του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου του 2014 είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2014.
Στόχος της έρευνας, η οποία επίσης διεξάγεται σε βάρος άλλων δύο υπευθύνων της καταλανικής κυβέρνησης, είναι να διαπιστωθεί εάν ο Μας είναι ένοχος για «πολιτική ανυπακοή», για «κατάχρηση» δημοσίων κεφαλαίων και για κατάχρηση αξιώματος με τη διοργάνωση της ψηφοφορίας.
Το άτυπο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί κυρίως σε δημόσια σχολεία και είχε διοργανωθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας με την βοήθεια εθελοντών από οργανώσεις που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442