Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κάλεσε τους πολίτες ο
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη
διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, με στόχο μια καλύτερη
συμφωνία. Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, τόνισε και
εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων δεν έχουν όραμα για την ενωμένη Ευρώπη,
είναι άτολμοι πολιτικοί. Κοντά τους, πρόσθεσε, και το εγχώριο πολιτικό
σύστημα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους δανειστές για το κλείσιμο των τραπεζών και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Διαβεβαίωσε, δε, και για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Ο κ. Τσίπρας στο μήνυμα του τόνισε ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής και σημείωσε ότι μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος.

«Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup (σ.σ. στην αποψινή συνεδρίαση), θα ανταποκριθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει και θα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους, θα είναι εκεί και τη Δευτέρα με καλύτερους όρους γιατί, όπως είπε, «η λαϊκή ετυμηγορία είναι ισχυρότερη από τη βούληση μίας κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έδωσε χώρο και χρόνο στην έκφραση της λαϊκής βούλησης, ενώ απέδωσε το κλείσιμο των τραπεζών στην επικράτηση «ακραίων συντηρητικών κύκλων που είχαν ως συνέπεια να οδηγηθούν οι τράπεζες σε ασφυξία».

«Μετέφεραν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση τώρα σε κάθε πολίτη χωριστά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παραδέχτηκε πως είναι απαράδεκτο να έχουμε αυτές τις εικόνες έξω από τις τράπεζες, να κλείνουν οι τράπεζες επειδή «δίνεται λόγος στο λαό», όπως είπε.

«Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε αγώνα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις των δανειστών ήθελαν συντριπτική μείωση των συντάξεων και γι’ αυτό μας εκδικούνται σήμερα.

Γιατί «όχι»

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «σας επηρεάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ‘ναι’ για να γίνετε συνένοχοι στα μνημόνια, να γίνετε και σεις ένα με αυτούς».

Και εξήγησε ότι το «όχι» δεν αποτελεί απλά σύνθημα, είναι αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία με στόχο να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής.

«Το ‘όχι’ δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών, σημαίνει ισχυρή πίεση για μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει λύση στο χρέος.

» Το ‘όχι’ σημαίνει ισχυρή πίεση για συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές, για συμφωνία που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση».

Πρόσθεσε ακόμη πως το «όχι» θα φέρει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσουν τους θύλακες της διαπλοκής.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές» είπε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι το δημοψήφισμα συνδέεται με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, είπε αυτοί που τα λένε αυτά εν γνώσει τους λένε ψέματα.

Όσοι θέλουν την Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ δεν είναι οραματιστές, είναι άτολμοι πολιτικοί, και κοντά τους βρίσκεται και το εγχώριο πολιτικό σύστημα, είπε.  

Υπερασπιζόμενος την απόφαση για δημοψήφισμα ανέφερε πως η Δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, πραξικόπημα είναι οι δοτές κυβερνήσεις.

Ασφαλείς οι καταθέσεις

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ευχαριστίες στον ελληνικό λαό για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιδεικνύει και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μην φυγαδεύσουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων».

Κλείνοντας το μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια, «να πούμε ‘όχι’ στις συνταγές των μνημονίων, να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική βιώσιμης λύσης».

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας