Σόναρ με αντιομοφοβικό κώδικα Μορς δημιούργησε η Σουηδική Ένωση Ειρήνης και Μεσολάβησης (Swedish Peace and Arbitration Society), προκειμένου να αντιμετωπίσει εισβολές ρωσικών υποβρυχίων στα ύδατά της αλλά και να στηλιτεύσει τον ρωσικό νόμο κατά των ομοφυλοφίλων.

Τα σήματα Μορς που αποστέλλονται λένε στα ρωσικά «από εδώ, αν είστε γκέι», ενώ στο βίντεο της Ένωσης που απεικονίζει την σουηδική ενέργεια αναφέρεται «καλώς ήρθατε στην Σουηδία. Γκέι από το 1944», καθώς τότε αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στη χώρα.

Η Ρωσία παρόλο αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1993, διατηρεί ισχυρό ρεύμα ενάντια στους ομοφυλόφιλους, ειδικότερα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που απαγορεύει την ενημέρωση ανηλίκων για την ομοφυλοφιλία.

Η δράση της σουηδικής οργάνωσης στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας καθώς η Σουηδία πρόσφατα ανακοίνωσε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ως απάντηση στις επιθετικές τάσεις του ρωσικού στρατού, παρόλο που τα τελευταία χρόνια μειώνονται οι εν λόγω κρατικές δαπάνες.

Η οργάνωση προτρέπει την σουηδική κυβέρνηση να αντισταθεί εκκλήσεις για αύξηση του στρατιωτικού εξοπλισμού λέγοντας ότι «η αγάπη και η ειρήνη πέρα από τα όρια είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ