Αυστραλία: Οι κολοσσοί πληρώνουν ελάχιστους φόρους για να είναι ανταγωνιστικοί
Η φοροδιαφυγή και το κόστος της στην αυστραλιανή οικονομία ερευνάται από Επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας. Στη σχετική ακροαματική διαδικασία και οι τρεις εκπρόσωποι των εταιριών Apple, Google και Microsoft παραδέχτηκαν ότι τα περισσότερα από τα κέρδη τους στην Αυστραλία καταλήγουν στο εξωτερικό, αν και υπερασπίστηκαν τις πρακτικές τους λέγοντας ότι «πληρώνουν» τους νόμιμους φόρους και ότι «πρέπει να είναι ανταγωνιστικές σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον».
Η φοροδιαφυγή και το κόστος της στην αυστραλιανή οικονομία ερευνάται από Επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας.
Στη σχετική ακροαματική διαδικασία και οι τρεις εκπρόσωποι των εταιριών Apple, Google και Microsoft παραδέχτηκαν ότι τα περισσότερα από τα κέρδη τους στην Αυστραλία καταλήγουν στο εξωτερικό, αν και υπερασπίστηκαν τις πρακτικές τους λέγοντας ότι «πληρώνουν» τους νόμιμους φόρους και ότι «πρέπει να είναι ανταγωνιστικές σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής, γερουσιαστής Σαμ Νταστιάρι, προέτρεψε τον εκπρόσωπο της Αυστραλιανής Εφορίας να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιριών που φοροδιαφεύγουν, ωστόσο αυτός αρνήθηκε με το σκεπτικό ότι η τυχόν αποκάλυψη των στοιχείων θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Νταστιάρι, $60 δισ. το χρόνο «φεύγουν» από την Αυστραλία για τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους», την ώρα που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει «επιθετική» πολιτική αύξησης των κερδών τους, που αποδείχθηκε επιτυχημένη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μειώνεται η ανθρώπινη προσοχή; Ο μύθος των 47 δευτερολέπτων στην εποχή της οθόνης
- Άρχισαν οι αιτήσεις για τα Πρότυπα, Πειραματικά και Ωνάσεια – Πότε θα διεξαχθούν τα τεστ
- Η Μπαρτσελόνα ενδιαφέρεται έντονα για τον Μόουζες Ράιτ
- «Δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια η Κυβέρνηση» – Κριτική των κομμάτων στα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας
- Στη Βουλή η κύρωση της συμφωνίας με τη Chevron, εξηγήσεις για «γκρίζα» σημεία ζητά η Αντιπολίτευση
- Το Ιράν, ο Κόλπος και το υψηλό ρίσκο μιας παρατεταμένης κρίσης
- Αφήνουμε τον σκύλο να είναι σκύλος – Γιατί η φύση του δεν πρέπει να καταπιέζεται
- Αθλητικές μεταδόσεις (12/3): Πού θα δείτε τις ευρωπαϊκές «μάχες» Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και τα ματς στη Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442